skład / składniki
metoda gotowania
ryba Amur ma bardzo smaczne mięso. Daje pyszne dania: ucho, kotlety, kebaby i wiele innych. W tym przepisie proponuje się po prostu usmażyć Kupidyna. Chociaż słowo "tylko" nie jest tutaj zbyt odpowiednie, ponieważ danie okazuje się arcydziełem w smaku.
1. Przede wszystkim przygotujemy rybę, myjemy ją pod bieżącą wodą. Następnie obieramy łuski, odcinamy głowę. Ostrożnie przeciąć brzuch ostrym nożem, oczyścić wnętrze. Za pomocą nożyczek kuchennych odetnij płetwy i ogon.
2. Ponownie umyj przygotowaną tuszę, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój Kupidyna na kawałki. Wyciskamy sok z cytryny, podlewamy nim rybę.
3. Włóż musztardę do miski. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, rozłóż na musztardzie. Tutaj wlej kolendrę i paprykę, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, mielony imbir. Dokładnie wymieszaj mieszaninę, dodaj czarny i biały mielony pieprz.
4. Pocieramy każdy kawałek solą, a następnie przygotowaną mieszanką. Pozostaw do marynowania na dwie godziny. W razie potrzeby możesz marynować dłużej.
5. Po upływie określonego czasu smażymy Kupidyna na oleju roślinnym po obu stronach, aż się zarumieni. Ogień powinien być średni. Na dużym ogniu ryba zrumieni się, ale nie będzie odpowiednio smażona w środku.
podawaj z sosem pomidorowym lub białym. Możesz jednak wybrać dowolny sos do smaku. Pieczone ziemniaki lub tłuczone ziemniaki są idealne jako dodatek, a także grillowane warzywa.
smacznego! Jedz z przyjemnością i traktuj swoich krewnych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Biały Kupidyn - 134 kcal / 100g