chude ciasto czekoladowe z kawą

Ciasto czekoladowe wykonane z prostych składników, bez jajek, mleka i masła! Przygotowanie jest szybkie i proste, okazuje się pyszne! Zalecamy namoczenie ciasta syropem cukrowym lub śmietaną, bardzo smaczne z herbatą lub kawą!
bułeczkiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 79 % 48 g
282 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao w proszku.Dodaj kawę rozpuszczalną i olej roślinny do wody, wymieszaj, a następnie dodaj do suchych składników i dokładnie ugniataj, aż będzie równomierny. Gasimy sodę octem i dodajemy do ciasta. Ciasto rozprowadzamy do formy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż będzie gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g

Podobne przepisy