kawior z marchwi na zimę

prosty, smaczny zbiór marchewki na zimę! Marchewki przygotowane w ten sposób zimą mogą stanowić doskonałe półprodukty do przygotowywania wielu potraw: gorących, zup, można je również stosować jako nadzienie do ciast lub podawać jako sałatkę do dania głównego.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
72 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Zbiór marchwi najlepiej wykonywać w sezonie zbiorów, kiedy warzywa są soczyste i smaczne. Do zbioru można użyć świeżych pomidorów lub koncentratu pomidorowego, mam konserwowany przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy marchewki, czyścimy je, jeśli pochodzą tylko z ogrodu, wystarczy przetrzeć je grubą szczotką, aby usunąć brud, nie trzeba usuwać skóry. Pokrój marchewki na małe kawałki. Jeśli używasz świeżych pomidorów,zmiel je blenderem w puree.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż je do miski blendera i drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli kawior z marchwi jest gotowany w dużych ilościach, wygodniej jest użyć robota kuchennego. W przypadku braku takiego sprzętu możesz użyć zwykłej maszynki do mięsa. Obierz czosnek i przepuść przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z grubym dnem lub w rondlu rozłóż posiekane marchewki, wlej olej roślinny (możesz wziąć od 2 do 4 łyżek stołowych - w zależności od tego, jak tłusty kawior chcesz uzyskać), dodaj cukier i sól. Podpalamy. Na średnim ogniu dusić mieszankę warzywną przez 15 minut od momentu zagotowania mieszanki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj puree z pomidorów, czosnek, dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie wlej ocet do mieszanki warzywnej i kontynuuj duszenie przez 10 minut. Wyłącz ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gorącą mieszankę warzywną układamy w wcześniej wysterylizowanych słoikach, zwijamy je sterylnymi pokrywkami, pozwalamy słoikom ostygnąć do góry nogami pod "futrem" w temperaturze pokojowej i przechowujemy w chłodnym miejscu.

kawior z marchwi może działać jako pełnoprawne niezależne danie, będzie smaczny i satysfakcjonujący po prostu z chlebem lub jako dodatek do mięsa. Można go dodać do gotowania barszczu, innych zup, gulaszu warzywnego, zbóż i innych potraw. Smak tego przedmiotu można urozmaicić, dodając różne składniki. Istnieje wiele ciekawych i oryginalnych przepisów. Niektóre gospodynie domowe zamiast pomidorów dodają cebulę lub dodatkowo paprykę, ktoś używa cynamonu do nadania specjalnego smaku kawiorowi warzywnemu. Kto lubi pikantne przekąski, dodaje chili.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy