skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Zbiór marchwi najlepiej wykonywać w sezonie zbiorów, kiedy warzywa są soczyste i smaczne. Do zbioru można użyć świeżych pomidorów lub koncentratu pomidorowego, mam konserwowany przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów.
Krok 2:
Myjemy marchewki, czyścimy je, jeśli pochodzą tylko z ogrodu, wystarczy przetrzeć je grubą szczotką, aby usunąć brud, nie trzeba usuwać skóry. Pokrój marchewki na małe kawałki. Jeśli używasz świeżych pomidorów,zmiel je blenderem w puree.
Krok 3:
Włóż je do miski blendera i drobno posiekaj.
Krok 4:
Jeśli kawior z marchwi jest gotowany w dużych ilościach, wygodniej jest użyć robota kuchennego. W przypadku braku takiego sprzętu możesz użyć zwykłej maszynki do mięsa. Obierz czosnek i przepuść przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 5:
Na patelni z grubym dnem lub w rondlu rozłóż posiekane marchewki, wlej olej roślinny (możesz wziąć od 2 do 4 łyżek stołowych - w zależności od tego, jak tłusty kawior chcesz uzyskać), dodaj cukier i sól. Podpalamy. Na średnim ogniu dusić mieszankę warzywną przez 15 minut od momentu zagotowania mieszanki.
Krok 6:
Dodaj puree z pomidorów, czosnek, dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie wlej ocet do mieszanki warzywnej i kontynuuj duszenie przez 10 minut. Wyłącz ogień.
Krok 7:
Gorącą mieszankę warzywną układamy w wcześniej wysterylizowanych słoikach, zwijamy je sterylnymi pokrywkami, pozwalamy słoikom ostygnąć do góry nogami pod "futrem" w temperaturze pokojowej i przechowujemy w chłodnym miejscu.
kawior z marchwi może działać jako pełnoprawne niezależne danie, będzie smaczny i satysfakcjonujący po prostu z chlebem lub jako dodatek do mięsa. Można go dodać do gotowania barszczu, innych zup, gulaszu warzywnego, zbóż i innych potraw. Smak tego przedmiotu można urozmaicić, dodając różne składniki. Istnieje wiele ciekawych i oryginalnych przepisów. Niektóre gospodynie domowe zamiast pomidorów dodają cebulę lub dodatkowo paprykę, ktoś używa cynamonu do nadania specjalnego smaku kawiorowi warzywnemu. Kto lubi pikantne przekąski, dodaje chili.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g