ziemniaki z żołądkami

proste, szybkie w przygotowaniu codzienne danie! Duszone ziemniaki z żołądkami z kurczaka można zaliczyć do kategorii superszybkich i super prostych potraw, a także niedrogich. To danie łączy danie główne i przystawkę, co znacznie skraca czas i upraszcza proces gotowania. z kolei doceniane przez nowoczesne gospodynie domowe. Ziemniaki z żołądkami z kurczaka są idealne na lunch lub kolację dla całej rodziny, okazuje się satysfakcjonujące i smaczne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 50 % 9 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Podroby z kurczaka są jednym z tanich produktów i można z nich przygotować wiele pysznych i zdrowych potraw. Na przykład dusić żołądki z kurczaka z ziemniakami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żołądki kurczaka są dokładnie myte, usuwamy wszystkie obce przedmioty, które znajdują się w tym podrobie, odcinamy filmy, żółć. Żołądki z kurczaka kroimy na małe kawałki, ponownie je myjemy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w małe kostki lub paski, możesz zetrzeć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę lub połówki pierścieni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Lepiej jest użyć żeliwnej lub głębokiej grubościennej patelni. Zamiast oleju, jeśli chcesz, możesz użyć smalcu wieprzowego, okaże się grubszy. Rozłóż cebulę na oleju, smaż, aż będzie przezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do cebuli wysyłamy ugotowane żołądki z kurczaka. Mieszaj i smaż je razem przez około 10 minut na średnim ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj liść laurowy, sól do smaku i kilka ziaren czarnego pieprzu. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw, które dobrze komponują się z ziemniakami i żołądkami z kurczaka. Wlać niewielką ilość wody i dusić żołądki z kurczaka przez około 10 minut. Wyjmij liść laurowy z patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wysyłamy ugotowane ziemniaki i marchewkę na patelnię z żołądkami z kurczaka. Dodaj wodę, aby była na tym samym poziomie co zawartość patelni. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa z żołądkami kurczaka na średnim ogniu przez około 25 minut. Po określonym czasie zdejmij pokrywkę z patelni, wymieszaj zawartość. Płyn powinien prawie całkowicie odparować, żołądki kurczaka powinny stać się bardzo miękkie i delikatne w smaku. Wyłącz ogień.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odstawiamy naczynie pod przykryciem na około 15 minut. I podawaj żołądki z kurczaka z ziemniakami na stole, posypując je świeżymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żołądki z kurczaka - 114   kcal/100g

Podobne przepisy