skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Podroby z kurczaka są jednym z tanich produktów i można z nich przygotować wiele pysznych i zdrowych potraw. Na przykład dusić żołądki z kurczaka z ziemniakami.
Krok 2:
Żołądki kurczaka są dokładnie myte, usuwamy wszystkie obce przedmioty, które znajdują się w tym podrobie, odcinamy filmy, żółć. Żołądki z kurczaka kroimy na małe kawałki, ponownie je myjemy.
Krok 3:
Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4:
Umyj marchewki, obierz i pokrój w małe kostki lub paski, możesz zetrzeć.
Krok 5:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę lub połówki pierścieni.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Lepiej jest użyć żeliwnej lub głębokiej grubościennej patelni. Zamiast oleju, jeśli chcesz, możesz użyć smalcu wieprzowego, okaże się grubszy. Rozłóż cebulę na oleju, smaż, aż będzie przezroczysta.
Krok 7:
Do cebuli wysyłamy ugotowane żołądki z kurczaka. Mieszaj i smaż je razem przez około 10 minut na średnim ogniu.
Krok 8:
Dodaj liść laurowy, sól do smaku i kilka ziaren czarnego pieprzu. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw, które dobrze komponują się z ziemniakami i żołądkami z kurczaka. Wlać niewielką ilość wody i dusić żołądki z kurczaka przez około 10 minut. Wyjmij liść laurowy z patelni.
Krok 9:
Następnie wysyłamy ugotowane ziemniaki i marchewkę na patelnię z żołądkami z kurczaka. Dodaj wodę, aby była na tym samym poziomie co zawartość patelni. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa z żołądkami kurczaka na średnim ogniu przez około 25 minut. Po określonym czasie zdejmij pokrywkę z patelni, wymieszaj zawartość. Płyn powinien prawie całkowicie odparować, żołądki kurczaka powinny stać się bardzo miękkie i delikatne w smaku. Wyłącz ogień.
Krok 10:
Odstawiamy naczynie pod przykryciem na około 15 minut. I podawaj żołądki z kurczaka z ziemniakami na stole, posypując je świeżymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żołądki z kurczaka - 114 kcal/100g