gorący barszcz z marynowanych buraków

Oryginalny, pikantny, apetyczny, bardzo smaczny! Gorący barszcz z marynowanych buraków to nowa interpretacja znanego Dania. Dodanie pikantnych buraków nada nowy smak i aromat ulubionej zupie. Ze względu na fakt, że buraki są już gotowe, czas gotowania jest znacznie skrócony.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 29 % 2 g
36 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować gorący barszcz z marynowanych buraków? Przygotuj składniki do przygotowania zupy. Lepiej jest wziąć wołowinę na kości, z niewielką ilością tłuszczu, więc Barszcz okaże się bogatszy i smaczniejszy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj bulion mięsny. Jak gotować bulion? W dużym rondlu włóż wołowinę, przykryj zimną wodą i podpal. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i usuń piankę z powierzchni łyżką cedzakową. Do gotującego się bulionu dodaj obraną całą cebulę, liść laurowy, groszek ziela angielskiego i sól. Gotuj pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez 1,5 godziny. Czas gotowania może się różnić w zależności od jakości mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj warzywa do zupy. Za pomocą ostrego noża drobno posiekaj białą kapustę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij skórkę z pomidora. Jak usunąć skórę z pomidora? Wykonaj nacięcie na krzyż na górze. Zanurz pomidora na minutę we wrzącej wodzie, a następnie natychmiast przenieś do zimnej wody. Ze względu na różnicę temperatur skóra łatwo odsuwa się od miazgi. Obrany pomidor pokroić w drobną kostkę. Pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Spuść sok spod marynowanych buraków do małego pojemnika, włóż buraki bezpośrednio do innego pojemnika. W słoiku o pojemności 500 gramów sok wynosił 200 gramów, a pokrojone marynowane buraki odpowiednio 300 gramów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz przygotuj smażoną zupę. Jak zrobić smażenie? Rozgrzej olej roślinny na patelni, połóż na nim marchewki, smaż na małym ogniu. Następnie dodaj tam pokrojonego pomidora i krótko Duś warzywa. Po 3-4 minutach dodaj pokrojone marynowane buraki i gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij ugotowane mięso i cebulę z bulionu łyżką cedzakową. Za pomocą sita i gazy odcedź gotowy bulion do dużego, czystego rondla. Włóż garnek z bulionem do ognia i ponownie zagotuj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż posiekaną kapustę do wrzącego bulionu, gotuj zupę pod przykryciem, aż kapusta będzie gotowa, około 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój schłodzoną miąższ gotowanej wołowiny w drobną kostkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy kapusta będzie miękka, dodaj do rondla smażenie, kostki wołowe, dodaj cukier, wlej ocet i sok spod marynowanych buraków. Pozwól zupie trochę się zagotować, po czym wyłącz ogrzewanie i pozwól barszczowi parzyć pod pokrywką przez około 15 minut. Następnie wlej go do talerzy, w razie potrzeby dodaj śmietanę i podawaj. Smacznego!

przygotowując tę zupę, użyłam marynowanych buraków kupionych w sklepie spożywczym. Jednak takie buraki można przygotować samodzielnie w domu, dodając przyprawy do własnych upodobań. Wtedy buraki i marynata wypełnią się nowymi smakami.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy