mięso z sosem

świąteczny strój na każdą codzienną dekorację! Owsianka? Makaron? Tłuczone ziemniaki? Nie ma wątpliwości-pozostaje ugotować delikatne, soczyste mięso z bogatym sosem. A twój dodatek zabłyśnie na twoim stole!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 14 % 3 g
122 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Obierz cebulę, drobno posiekaj.
2. Umyj wołowinę, pokrój na porcje.
3. Rozgrzej patelnię z olejem, włóż do niej cebulę z mięsem, sól. Smaż, aż mięso zmieni kolor.
4. Następnie dodaj mąkę i koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez kilka minut.
5. Dodaj wodę i mieszając zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut.
6. Wyłącz ogień i odstaw na kolejne 5 minut.

mięso z sosem jest gotowe!
oczywiście nie zapomnij przygotować ulubionego przystawki na ten moment i dodaj do niego mięso z sosem:)

wszystkiego najsmaczniejszego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy