kremowy sos ze świeżych borowików

urozmaicaj swoje zwykłe potrawy kremowym sosem grzybowym! Aromatyczny sos z borowików i śmietany jest pyszny! Dobrze jest z mięsem i spaghetti, możesz nawet po prostu posmarować tosty i jeść takie apetyczne i pożywne kanapki. Niezastąpiony na świątecznym stole!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 84 % 27 g
węglowodany 9 % 3 g
308 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Oczyść i umyj grzyby, jeśli są świeże. Jeśli nie, pozwól im się rozmrozić.
2. Pokrój na małe kawałki.
3. Obierz cebulę, drobno posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej masło, włóż do niego cebulę, smaż przez kilka minut.
5. Dodaj grzyby. Mieszając smaż cebulę z grzybami przez 10 minut.
6. Wlej śmietanę na patelnię, włóż sól, pieprz (w razie potrzeby), szczyptę kminku.
7. Gotuj mieszaninę przez 5 minut, a następnie przykryj patelnię pokrywką i trzymaj przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Nie zapomnij mieszać.

sos jest gotowy, podawaj na stole w ładnym pojemniku, udekoruj ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy