kremowy sos ze świeżych borowików
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Oczyść i umyj grzyby, jeśli są świeże. Jeśli nie, pozwól im się rozmrozić.
2. Pokrój na małe kawałki.
3. Obierz cebulę, drobno posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej masło, włóż do niego cebulę, smaż przez kilka minut.
5. Dodaj grzyby. Mieszając smaż cebulę z grzybami przez 10 minut.
6. Wlej śmietanę na patelnię, włóż sól, pieprz (w razie potrzeby), szczyptę kminku.
7. Gotuj mieszaninę przez 5 minut, a następnie przykryj patelnię pokrywką i trzymaj przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Nie zapomnij mieszać.
sos jest gotowy, podawaj na stole w ładnym pojemniku, udekoruj ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g