skład / składniki
gotowanie krok po kroku
suszone grzyby moczymy i gotujemy, filtrujemy bulion i odstawiamy na bok. Drobno posiekaj grzyby i usmaż na patelni w oleju roślinnym. Smażyć przez 40 minut, jeśli masz świeże grzyby lub lody, a gotowane i 15 minut wystarczy. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż cebula będzie gotowa. Na osobnej patelni smażyć mąkę na złoty kolor, rozcieńczyć bulionem grzybowym, jeśli go nie ma-bulionem mięsnym lub po prostu wodą. Sos powinien być jak gęsta śmietana.
dodaj grzyby z cebulą do tej patelni, sól, dodaj kilka łyżek masła i śmietany. Jeśli chcesz, aby ci się udało
chudy sos grzybowy
, dodaj tylko olej roślinny do smaku i nie dodawaj masła i śmietany. Jeśli sos okaże się płynny, dodaj trochę więcej mąki(1-2 łyżeczki).
podawać z kotletami, grillowanym mięsem, ziemniakami. Wcale nie jest źle z makaronem. Ogólnie rzecz biorąc, musisz spróbować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g