zupa grzybowa z pieczarkami z kurczaka z ziemniakami

pyszna i aromatyczna zupa na rodzinny obiad. Zupa grzybowa z kurczakiem z pieczarek z ziemniakami to świetna opcja na lekkie pierwsze danie, które przyniesie korzyści po długich wakacjach. Zupa z kurczakiem i grzybami jest niskokaloryczna, dlatego można ją przypisać żywieniu dietetycznemu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 25 % 2 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę grzybową z kurczakiem z pieczarek z ziemniakami? Aby zrobić zupę, możesz wziąć dowolne części kurczaka. Tylko wstępnie spłucz i usuń skórę. Przykryj kurczaka zimną wodą, podpal i zagotuj. Po podgrzaniu utworzy się piana, należy ją usunąć. Gotuj kurczaka przez 30 do 40 minut. Następnie wyjmij kurczaka z bulionu, ostudź trochę i oddziel mięso od kości. Odcedź bulion i włóż do niego mięso

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i opłucz ziemniaki. Pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki i dodaj do bulionu do kurczaka. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ziemniaków zajmij się smażeniem. Spuść płyn z pieczarek w puszkach i pokrój każdy na 2-3 części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i marchewkę. Posiekaj cebulę i smaż razem z pieczarkami na gorącej patelni, dodając niewielką ilość oleju roślinnego przez 1-2 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj marchewki starte na średniej tarce na patelnię. Wymieszać. I smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj smażone grzyby z warzywami do garnka. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw do zupy. Możesz dodać trochę posiekanych ziół. Doprowadź wszystko jeszcze raz do wrzenia i zdejmij z ognia. Przykryj i odstaw na 10-15 minut. Wlej gotową zupę do talerzy i podawaj. Smacznego!

taką zupę można znaleźć w menu wielu krajów na całym świecie. A wszystko dlatego, że jest bardzo wszechstronny. Można go przygotować jako zupę puree, po prostu mieląc wszystkie składniki w blenderze.
do jego przygotowania można użyć zarówno pieczarek w puszkach, jak i świeżych!
możesz uzupełnić zupę podczas gotowania zbożami, takimi jak ryż, kasza gryczana lub soczewica. Lub warzywa-brokuły, papryka lub pomidory.
dodanie świeżych ziół do zupy doskonale ją uzupełnia i wydobywa smak wszystkich składników, które doskonale się uzupełniają.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieczarki w puszkach - 12   kcal/100g

Podobne przepisy