skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kanapkę Croc-Madame? Przygotuj składniki. Na początek przygotujemy sos beszamelowy, więc przygotuj produkty bezpośrednio dla niego. Możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, ale masło jest dobre, nie mniej niż 72%.
Krok 2:
Weź małą patelnię lub patelnię z grubym dnem. Rozpuść w nim masło. Należy to zrobić na małym ogniu, w przeciwnym razie olej zacznie się palić.
Krok 3:
Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę do patelni. I natychmiast zacznij mieszać go z masłem. Wygodnie jest to zrobić za pomocą małej trzepaczki. Jeśli tak nie jest, Weź łopatkę. Trzymaj trochę oleju z mąką na ogniu, pozwól im się usmażyć. Pamiętaj, aby cały czas je mieszać.
Krok 4:
Cienkim strumieniem i przy ciągłym mieszaniu wlej mleko do rondla. Mieszaj bardzo energicznie, mąka powinna być dobrze wymieszana, w przeciwnym razie w sosie mogą pozostać grudki nierozmieszanej mąki.
Krok 5:
Gotuj sos przez kilka minut, aż zgęstnieje, cały czas mieszając trzepaczką. Dodałam jeszcze szczyptę soli. Sos jest dość gęsty, jak gęsta kasza manna. Pozostaw do ostygnięcia i zajmij się bezpośrednio kanapkami.
Krok 6:
Przygotuj jedzenie do robienia kanapek. Zrobiłam dwie kanapki-Croc-Madame i Croc-Monsieur. Możesz wziąć dowolny chleb, ale biały jest lepszy. Wystarczy nawet prosty Bochenek. Ser w przepisie francuskim powinien być Gruyere. Znajdziesz-świetnie, Nie-weź dowolny. Musztarda nie powinna być ostra, wziąłem ją z ziarnami.
Krok 7:
Rozłóż dwa kawałki chleba miękkim masłem.
Krok 8:
Rozłóż musztardę na oleju.
Krok 9:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 10:
Posyp posmarowane kawałki chleba startym serem.
Krok 11:
Ułóż plastry szynki na rozdrobnionym serze. Mam bardzo cienkie mięso, położyłem je złożone. Umieść grube kawałki bez składania.
Krok 12:
Na szynkę posyp trochę więcej sera. Przykryj wierzch drugim kawałkiem chleba.
Krok 13:
Weź blachę do pieczenia i przykryj ją pergaminem. Lub matę teflonową, taką jak moja. Połóż na nim kanapki. Rozgrzej piekarnik do 180-200°C, tryb góra-dół. Umieść w nim blachę do pieczenia z kanapkami na 5-7 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Chleb powinien stać się rumiany, a ser powinien się stopić.
Krok 14:
Podczas pieczenia kanapek przygotuj jajecznicę. Idealnie jest zrobić to na porcjowanej patelni, okaże się gładka i okrągła. Ale na zwykłym zejdzie. Możesz go następnie równomiernie wyciąć. Najpierw rozgrzej trochę masła na patelni, a następnie rozbij na nią jajko. Ważne jest, aby żółtko pozostało całe i płynne, a białko całkowicie się związało. Sól i pieprz glazura.
Krok 15:
W międzyczasie kanapki są już zrumienione, wyjmij je z piekarnika, ale nie wyłączaj samego piekarnika. Rozłóż każdą kanapkę na sosie. A następnie posyp serem.
Krok 16:
Włóż kanapki do piekarnika na kilka minut, aż ser się stopi.
Krok 17:
Gotowe kanapki podawaj natychmiast. Na kanapkę Croque Madame posyp jajecznicą. Croque-monsieur podawaj tak, jak jest.
pyszne kanapki! Musztarda, ser, szynka-tak wiele różnych smaków otoczonych delikatnym sosem. Jadłam Monsieur, mąż-Madame. Z jajkiem smakuje jeszcze lepiej.
Czy wiesz dlaczego pani z jajkiem? Patrząc na jajecznicę z boku, zarys wypukłego żółtka przypomina zarys kobiecego kapelusza, stąd Madame.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g