kanapka Croc-Madame

najsmaczniejszy, oryginalny, lekki, z porannym nastrojem! Kanapka Croc-Madame jest idealna do podania na śniadanie. To super smaczne danie, które dobrze i długo się syci. Z kawą lub herbatą kanapka smakuje jeszcze lepiej! Zarówno dorośli, jak i dzieci będą zachwyceni!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 45 % 19 g
węglowodany 29 % 12 g
272 kcal
IG: 8 / 75 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kanapkę Croc-Madame? Przygotuj składniki. Na początek przygotujemy sos beszamelowy, więc przygotuj produkty bezpośrednio dla niego. Możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, ale masło jest dobre, nie mniej niż 72%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź małą patelnię lub patelnię z grubym dnem. Rozpuść w nim masło. Należy to zrobić na małym ogniu, w przeciwnym razie olej zacznie się palić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę do patelni. I natychmiast zacznij mieszać go z masłem. Wygodnie jest to zrobić za pomocą małej trzepaczki. Jeśli tak nie jest, Weź łopatkę. Trzymaj trochę oleju z mąką na ogniu, pozwól im się usmażyć. Pamiętaj, aby cały czas je mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cienkim strumieniem i przy ciągłym mieszaniu wlej mleko do rondla. Mieszaj bardzo energicznie, mąka powinna być dobrze wymieszana, w przeciwnym razie w sosie mogą pozostać grudki nierozmieszanej mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj sos przez kilka minut, aż zgęstnieje, cały czas mieszając trzepaczką. Dodałam jeszcze szczyptę soli. Sos jest dość gęsty, jak gęsta kasza manna. Pozostaw do ostygnięcia i zajmij się bezpośrednio kanapkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj jedzenie do robienia kanapek. Zrobiłam dwie kanapki-Croc-Madame i Croc-Monsieur. Możesz wziąć dowolny chleb, ale biały jest lepszy. Wystarczy nawet prosty Bochenek. Ser w przepisie francuskim powinien być Gruyere. Znajdziesz-świetnie, Nie-weź dowolny. Musztarda nie powinna być ostra, wziąłem ją z ziarnami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż dwa kawałki chleba miękkim masłem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż musztardę na oleju.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp posmarowane kawałki chleba startym serem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż plastry szynki na rozdrobnionym serze. Mam bardzo cienkie mięso, położyłem je złożone. Umieść grube kawałki bez składania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na szynkę posyp trochę więcej sera. Przykryj wierzch drugim kawałkiem chleba.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Weź blachę do pieczenia i przykryj ją pergaminem. Lub matę teflonową, taką jak moja. Połóż na nim kanapki. Rozgrzej piekarnik do 180-200°C, tryb góra-dół. Umieść w nim blachę do pieczenia z kanapkami na 5-7 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Chleb powinien stać się rumiany, a ser powinien się stopić.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podczas pieczenia kanapek przygotuj jajecznicę. Idealnie jest zrobić to na porcjowanej patelni, okaże się gładka i okrągła. Ale na zwykłym zejdzie. Możesz go następnie równomiernie wyciąć. Najpierw rozgrzej trochę masła na patelni, a następnie rozbij na nią jajko. Ważne jest, aby żółtko pozostało całe i płynne, a białko całkowicie się związało. Sól i pieprz glazura.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W międzyczasie kanapki są już zrumienione, wyjmij je z piekarnika, ale nie wyłączaj samego piekarnika. Rozłóż każdą kanapkę na sosie. A następnie posyp serem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż kanapki do piekarnika na kilka minut, aż ser się stopi.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowe kanapki podawaj natychmiast. Na kanapkę Croque Madame posyp jajecznicą. Croque-monsieur podawaj tak, jak jest.

pyszne kanapki! Musztarda, ser, szynka-tak wiele różnych smaków otoczonych delikatnym sosem. Jadłam Monsieur, mąż-Madame. Z jajkiem smakuje jeszcze lepiej.
Czy wiesz dlaczego pani z jajkiem? Patrząc na jajecznicę z boku, zarys wypukłego żółtka przypomina zarys kobiecego kapelusza, stąd Madame.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy