skład / składniki
metoda gotowania
włącz piekarnik na 200 stopni.
oczyść rybę z łusek, odetnij płetwy i skrzela, wypatrosz wszystkie wnętrzności. Jednocześnie najważniejsze jest, aby nie uszkodzić żółci, ponieważ w tym przypadku barwena nabierze gorzkiego smaku. Jeśli tak się stanie, rybę należy bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą i natrzeć środek solą.
weź wszystkie przyprawy w równych proporcjach i wymieszaj. Umyj cytrynę, usuń z niej skórkę, a także dodaj do przypraw, dobrze wymieszaj.
na blasze do pieczenia wyłóż folię. Umieść obraną barwenę na folii. Użyj noża, aby wykonać płytkie nacięcia w poprzek ryby na całej długości tuszy z jednej i drugiej strony. Jest to konieczne, aby ryba szybciej się upiekła i wchłonęła aromaty wszystkich przypraw.
mieszanką przypraw dokładnie zetrzyj całą rybę po obu stronach.
cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Obierz również czosnek. Płaską stroną dużego noża kuchennego zmiażdż ząbki czosnku i drobno posiekaj. Opłucz warzywa, osusz, a także drobno posiekaj. Wymieszaj posiekaną cebulę, czosnek i zioła. Rozprowadź tę mieszaninę równomiernie po wewnętrznej stronie barweny.
na wierzch ryby polej oliwą z oliwek.
obierz dynię, opłucz i osusz. Pokrój dynię na małe kostki - powinna mieć czas na gotowanie w krótkim czasie, gdy ryba zostanie upieczona. Rozłóż pokrojoną dynię po bokach ryby i skrop oliwą z oliwek.
umieść blachę do pieczenia z rybami i warzywami w rozgrzanym piekarniku na 20 minut lub do momentu, aż ryba pokryje się apetyczną złotą skórką.
po przygotowaniu ryby wyjmij ją z piekarnik. Ściśnij cytrynę rękami, wyciśnij trochę soku i skrop nią pieczoną rybę.
podawaj pieczoną barwenę z warzywami na gorąco, lekko udekorowaną świeżymi posiekanymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Barwena gotowana - 115 kcal/100g
- Barwena świeża - 124 kcal/100g
- Sumak - 298 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g