skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować pyszną faszerowaną kaczkę, musisz wybrać ją poprawnie: jej skóra powinna być jasna, a mięso nie ciemne.
przed gotowaniem kaczkę należy marynować i lepiej jest przez 10-12 godzin. Kaczka nadziewana ziemniakami jest przygotowywana w następujący sposób. Najpierw przygotowywane są wszystkie niezbędne produkty. Do marynaty miesza się majonez, miód i musztardę. Kaczka jest najpierw dokładnie wcierana ze wszystkich stron solą, pieprzem i czosnkiem (3 ząbki), a dopiero potem gotowaną marynatą. Podczas marynowania mięsa ziemniaki są czyszczone, myte i suszone ręcznikiem.
następnie smażyć całe ziemniaki na oleju roślinnym, aż pojawi się piękna skorupa, a dopiero potem posypać solą i pozostałym czosnkiem, posypać ulubionymi ziołami i przyprawami. Tusza z kaczki nadziewana jest ziemniakami z przyprawami. Nacięcie na brzuchu jest zszyte prostą nicią.
wlej pół szklanki wody do naczynia do pieczenia, włóż kaczkę i wyślij ją do nagrzanego piekarnika w temperaturze 220 stopni na 2 godziny, podlewając tłuszcz spływający z kaczki co pół godziny. Jeśli używasz kaczki domowej, czas gotowania może wzrosnąć do 2,5 — 3 godzin. Kaczka nadziewana ziemniakami i pieczona w piekarniku jest gotowa! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g