Kaczka faszerowana ziemniakami i pieczona w piekarniku

tradycyjne danie świąteczne na stole noworocznym. Faszerowana kaczka zawsze zajmuje centralne miejsce na świątecznym stole. Kaczki nadziewane są różnymi nadzieniami, najczęściej są to jabłka lub ryż z warzywami. Dziś chcę zaoferować nadziewanie kaczki ziemniakami, to danie okazuje się bardzo smaczne, a ziemniaki nasączone tłuszczem z kaczki są delikatne i kruche.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 11 g
tłuszcze 60 % 27 g
węglowodany 16 % 7 g
310 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 h 30 min

aby przygotować pyszną faszerowaną kaczkę, musisz wybrać ją poprawnie: jej skóra powinna być jasna, a mięso nie ciemne.

przed gotowaniem kaczkę należy marynować i lepiej jest przez 10-12 godzin. Kaczka nadziewana ziemniakami jest przygotowywana w następujący sposób. Najpierw przygotowywane są wszystkie niezbędne produkty. Do marynaty miesza się majonez, miód i musztardę. Kaczka jest najpierw dokładnie wcierana ze wszystkich stron solą, pieprzem i czosnkiem (3 ząbki), a dopiero potem gotowaną marynatą. Podczas marynowania mięsa ziemniaki są czyszczone, myte i suszone ręcznikiem.

następnie smażyć całe ziemniaki na oleju roślinnym, aż pojawi się piękna skorupa, a dopiero potem posypać solą i pozostałym czosnkiem, posypać ulubionymi ziołami i przyprawami. Tusza z kaczki nadziewana jest ziemniakami z przyprawami. Nacięcie na brzuchu jest zszyte prostą nicią.

wlej pół szklanki wody do naczynia do pieczenia, włóż kaczkę i wyślij ją do nagrzanego piekarnika w temperaturze 220 stopni na 2 godziny, podlewając tłuszcz spływający z kaczki co pół godziny. Jeśli używasz kaczki domowej, czas gotowania może wzrosnąć do 2,5 — 3 godzin. Kaczka nadziewana ziemniakami i pieczona w piekarniku jest gotowa! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy