Czerwone oko w piekarniku

Przygotuj szybkie i zdrowe danie-rybę z warzywami w folii! Bardzo smaczne i proste danie! Pomimo ekstremalnej prostoty samego przepisu, czerwone oko okazuje się świąteczne ze względu na kolorowość warzyw, bardzo soczyste i pachnące. To danie nadaje się zarówno na przyjęcie, jak i na przytulną rodzinną kolację.
larisa.begAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 13 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 11 % 2 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

najpierw musisz zrobić rybę:

1. Rozmrozić czerwone oko, oczyścić z łusek i wnętrzności, umyć.
2. Wlać sok z cytryny, sól, natrzeć przyprawami rybnymi.
3. Pozostaw rybę do marynowania na 15-20 minut.

podczas marynowania ryby możesz zacząć przygotowywać warzywa:

1. Warzywa umyć i osuszyć.
2. Pokrój bakłażany w pierścienie o grubości 10 mm i dodaj sól z obu stron, aby gorycz zniknęła.
3. Pomidory są również cięte na pierścienie 10-15 mm.
4. Obierz paprykę i pokrój wzdłuż na 4-6 części (w zależności od wielkości papryki).

włącz piekarnik do rozgrzania i kontynuuj gotowanie, co jest konieczne:

1. Zmyć sól z bakłażana i wysuszyć.
2. Połóż folię na blasze do pieczenia i posmaruj oliwą z oliwek.
3. Ułóż bakłażany i paprykę w jednej warstwie na folii.
4. Połóż rybę na warzywach.
5. Rozłóż pomidory następną warstwą.
6. Zawiń rybę z warzywami w folię, aby sok z naczynia nie spływał na blachę do pieczenia.
7. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.
8. Ostrożnie rozłóż folię, aby nie poparzyć się parą nagromadzoną w kopercie.

podawaj rybę z dodatkiem warzyw, polewając sokiem, który pozostał w folii.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Czerwonooka - 125   kcal/100g

Podobne przepisy