skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę z 4 serem? Przygotuj wymagane produkty. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Weź ciepłą wodę, mąkę-najwyższej jakości.
Krok 2:
Przesiej mąkę do miski o odpowiednich rozmiarach. Przesiewanie jest konieczne, aby nasycić mąkę tlenem. Po ciasto będzie łatwiejsze i łatwiejsze do wyrośnięcia podczas pieczenia, okaże się bardziej delikatne. Wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami i solą.
Krok 3:
Dodaj miód do ciepłej wody, wymieszaj. Umożliwi to lepsze rozpuszczenie miodu i przyspieszy proces wyrastania ciasta.
Krok 4:
W przesianej mące zrób zagłębienie, wlej oliwę z oliwek.
Krok 5:
Dodaj wodę miodową.
Krok 6:
Wymieszaj najpierw łyżką, a następnie ugniataj ciasto rękami. Aby nie przyklejał się do rąk, ręce powinny być suche i zimne. Lub możesz je lekko nasmarować olejem roślinnym.
Krok 7:
Ciasto powinno być miękkie i trochę sprężyste. Aby to zrobić, musisz dobrze zagnieść, aby gluten się wyróżniał. Pomoże to ciastu stworzyć rozciągliwą ramę, dzięki której uzyskuje się elastyczny i gęsty miękisz. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem roślinnym, przykryć ręcznikiem. Umieść w ciepłym miejscu do podniesienia na 40 minut.
Krok 8:
W tym czasie ciasto wyraźnie wzrośnie. Ciasto podzieliłem na 2 części, odpowiednio składniki nadzienia. Ale możesz zrobić jedną dużą pizzę.
Krok 9:
Na posypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na okrągłą tortillę o grubości 0,3-0,5 cm.
Krok 10:
Za pomocą wałka do ciasta przenieś rozwałkowane ciasto na wysmarowany olejem arkusz. Po prostu przykryłem blachę do pieczenia pergaminem. Możesz zrobić to samo. Zrób nieco grubsze krawędzie ciasta, aby nadzienie nie wyciekło.
Krok 11:
Posmaruj tortillę keczupem lub dowolnym sosem pomidorowym odpowiednim na tę okazję.
Krok 12:
Umyj pietruszkę i bazylię, osusz, drobno posiekaj.
Krok 13:
Posyp warstwę keczupu posiekanymi ziołami.
Krok 14:
Zetrzyj wybrane sery na grubej tarce-wszystkie oprócz mozzarelli. Najpierw rozprowadź równomiernie na powierzchni ciasta suluguni lub innego wybranego sera solankowego.
Krok 15:
Na wierzch suluguni posyp startym parmezanem (można go zastąpić innym twardym serem).
Krok 16:
Rozłóż dowolny półtwardy ser na wierzchu parmezanu. Wzięłam goudę.
Krok 17:
Pokrój mozzarellę na dowolne kawałki i ułóż na pizzy na wierzchu.
Krok 18:
Piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do 200C przez 15 minut (weź pod uwagę specyfikę piekarnika). Gotową pizzę lekko ostudzić. Pokrój pizzę na porcje i podawaj lekko na gorąco. Jeśli ser stwardnieje, pizza nie będzie już tak smaczna, pamiętaj o tym. Smacznego!
im wyższa zawartość białka w mące, tym jest ona "silniejsza" i tym większe będą pory w cieście. Idealne ciasto wymaga drobno zmielonej mąki o zawartości białka co najmniej 12 gramów.
uważa się, że pojawienie się pizzy zaczyna się od czasów starożytnych. Starożytni Grecy robili tortille podobne do pizzy. Położyli cebulę, ser, warzywa, różne warzywa na surowym cieście, polali oliwą z oliwek i upiekli. Taki okrągły płaski chleb był podawany na świąteczną ucztę.
po przywiezieniu pomidorów do Europy w 1522 r. w Neapolu po raz pierwszy pojawiła się włoska pizza w znanej nam formie.
w XVII wieku pojawił się specjalny rodzaj piekarzy pizzaioli, którzy przygotowywali go dla chłopów. Klasyczna pizza była wtedy przygotowywana z pomidorów, anchois, oliwy z oliwek i czosnku.
w XVIII wieku pojawiły się pierwsze pizzerie, a pod koniec XIX wieku Pizza stała się ulubionym daniem w całych Włoszech.
okazuje się, że ze względu na różnorodność przepisów na pizzę (a jest ich ponad 200 rodzajów!) włoski rząd został zmuszony do wprowadzenia pewnych kryteriów dotyczących jej przygotowania. Ważne jest, aby ciasto na pizzę robić tylko rękami, rzucając i obracając, bez pomocy wałka do ciasta. Prawdziwa pizza jest pieczona tylko na drewnie w temperaturze pieca 200-215 stopni.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g