skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto Pavlova? Oddziel białka od żółtek, zrób to ostrożnie, aby żółtko nie dostało się do białek, w przeciwnym razie nie zostaną ubite. Miska, w której białka zostaną ubite, a trzepaczki miksera powinny być idealnie czyste i chude. Wybierz głęboką miskę, aby podczas ubijania nie tworzyć rozprysków. Białka przelej do miski, dodaj szczyptę kwasu cytrynowego. Zacznij ubijać na wolnych obrotach, powoli dodawaj cukier puder.
Krok 2:
Ubijaj przez kilka minut, a następnie zwiększ prędkość miksera i ubijaj przez kolejne pięć minut. Gotowa beza powinna być gęsta, gładka i błyszcząca, podczas podnoszenia koronek powinien powstać dziób jak na zdjęciu. Dodaj skrobię i ocet (cytrynowy lub winny), dokładnie wymieszaj szpatułką.
Krok 3:
Narysuj okrąg na pergaminie, okrążyłem spód dzielonej formy o średnicy 21 cm i wykonałem podstawę ciasta. Użyłem torby do ciasta i okrągłej dyszy, ale możesz użyć łyżki, ułożyć bezę, a następnie wygładzić.
Krok 4:
Następnie zrób boki.
Krok 5:
Za pomocą szpatułki lub noża wyrównaj boki ciasta. Rozgrzej piekarnik do 200 °C (aby utworzyć skórkę), a następnie zmniejsz ogień do 90-100 °C i piecz bezę przez kolejne 1,5–2 godziny w trybie góra/dół z konwekcją. Czas gotowania zależy od cech piekarnika i wielkości bezy. Nie otwieraj drzwi piekarnika podczas pieczenia, w przeciwnym razie ciasto może się osiąść.
Krok 6:
Przygotuj krem. Aby to zrobić, dobrze ostudź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33%, miskę, w której będziesz ubijać i trzepaczki miksera, Zwykle wkładam to wszystko do zamrażarki na 15-20 minut. Wybierz głęboką miskę, aby podczas ubijania nie tworzyć rozprysków. Wlej śmietanę do miski, dodaj cukier puder, zacznij ubijać na wolnych obrotach. Ubijaj przez minutę.
Krok 7:
Następnie zwiększ prędkość miksera i ubijaj jeszcze przez około trzy minuty, aż masa zgęstnieje, a trzepaczki miksera zaczną tworzyć koła na śmietanie. Dodaj ser śmietankowy, mieszaj na niskich obrotach miksera, aż będzie gładki.
Krok 8:
Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku, aż całkowicie ostygnie. Następnie wyjmij ciasto, wypełnij puste przestrzenie kremem. Jak ozdobić ciasto Anna Pavlova? Oczywiście musisz pięknie posmarować dżemem lub polać syropem i położyć jagody. Możesz wybrać jagody, owoce, dżem według własnego gustu.
moje uwagi dotyczące przepisu-ciasto okazuje się bardzo smaczne, rozpływa się w ustach i szybko znika z lodówki. Najważniejsze w tym przepisie jest upieczenie
odpowiednia beza z chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim rdzeniem. Aby to zrobić, musisz wybrać odpowiedni czas i temperaturę do pieczenia bezy w piekarniku. Istnieją pewne znaki, na które możesz kierować reklamy. Jeśli beza wydaje się zbyt mokra, jest za wcześnie, aby wyłączyć ogień, a jeśli na jej powierzchni pojawią się krople syropu, przesuszasz deser.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g