skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto.
Krok 2:
Wlej mąkę, sól, cukier do miski kombajnu, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Zmielić na okruchy. Jeśli zagniatasz ciasto rękami, zrób wszystko szybko, aby masło nie miało czasu na stopienie.
Krok 3:
Dodaj wodę do okruchów oleju (nie dodawaj całej wody na raz, dodaj ją w częściach). Szybko wymieszaj.
Krok 4:
Powinniśmy uzyskać mokry okruch, który po ściśnięciu zachowuje swój kształt. Zbieramy okruchy w bryłę, nie musisz niczego ugniatać. Nawiasem mówiąc, jeśli nagle okruchy są wystarczająco suche, a ciasto kruszy się (może tak być, ponieważ mąka ma inną jakość), dodaj trochę więcej zimnej wody, aby grudka zaczęła dobrze utrzymywać swój kształt.
Krok 5:
Rozwałkuj grudkę ciasta o grubości 3-4 mm, włóż do formy, nakłuj powierzchnię ciasta widelcem i wyślij do lodówki na 30-40 minut(wymagane)! Moja forma ma średnicę 20 cm, więc weź to pod uwagę, jeśli nagle masz kształt o większej średnicy, pamiętaj o zwiększeniu liczby składników ciasta.
Krok 6:
Podczas gdy ciasto się ochładza, zajmijmy się kremem.
Krok 7:
Wlej mleko do rondla, podpal i zagotuj. Ubij jajka z cukrem i nalewką waniliową (lub cukrem waniliowym), dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 8:
Wlej gorące mleko do mieszaniny żółtka cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
Krok 9:
Otrzymaną mieszaninę wysyłamy na patelnię, podpalamy i gotujemy, aż zgęstnieje i do pierwszych oznak wrzenia (na powierzchni kremu powinny pojawić się bąbelki), ciągle mieszając na średnim ogniu.
Krok 10:
Usuń gotowy krem z ognia, dodaj masło w kilku krokach, dokładnie wymieszaj, aby olej się rozproszył.
Krok 11:
Dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj, aż krem będzie gładki. Gotowy krem przełożyć do miski, przykryć powierzchnię kremu folią i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Nawiasem mówiąc, krem najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, na przykład wieczorem, w nocy krem dobrze ostygnie i lepiej zachowa swój kształt.
Krok 12:
Po pół godzinie wyjmujemy formę z ciastem, pokrywamy powierzchnię ciasta folią lub papierem do pieczenia, wlewamy ładunek (mam fasolę) i pieczemy w rozgrzanym do 190 C przez około 15 minut.
Krok 13:
Po 15 minutach usuń ładunek i piecz, aż będzie gotowy przez kolejne 10-15 minut. Gotowy kosz niech ostygnie.
Krok 14:
Napełnij schłodzony kosz kremem.
Krok 15:
Pokrój truskawki na ćwiartki i rozłóż na powierzchni kremu.
Krok 16:
W razie potrzeby przykryj jagody warstwą galaretki do ciasta. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal / 100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g