kruche ciasto truskawkowe

zarówno dorośli, jak i dzieci zakochają się w tym cieście ze świeżymi truskawkami ! Sezon truskawkowy jest w pełnym rozkwicie, więc podaruj rodzinie magiczną tartę truskawkową. Ta tarta nadaje się nie tylko na kolację z rodziną, ale także na przyjęcie gości. Tarta jest bardzo delikatna, krem i truskawki doskonale się łączą. Tarta jest przygotowywana bez większych trudności, ale będziesz musiał poświęcić trochę czasu, ale ciasto jest tego warte, po prostu spróbuj i przekonaj się sam!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 32 % 13 g
węglowodany 59 % 24 g
227 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mąkę, sól, cukier do miski kombajnu, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Zmielić na okruchy. Jeśli zagniatasz ciasto rękami, zrób wszystko szybko, aby masło nie miało czasu na stopienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj wodę do okruchów oleju (nie dodawaj całej wody na raz, dodaj ją w częściach). Szybko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinniśmy uzyskać mokry okruch, który po ściśnięciu zachowuje swój kształt. Zbieramy okruchy w bryłę, nie musisz niczego ugniatać. Nawiasem mówiąc, jeśli nagle okruchy są wystarczająco suche, a ciasto kruszy się (może tak być, ponieważ mąka ma inną jakość), dodaj trochę więcej zimnej wody, aby grudka zaczęła dobrze utrzymywać swój kształt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj grudkę ciasta o grubości 3-4 mm, włóż do formy, nakłuj powierzchnię ciasta widelcem i wyślij do lodówki na 30-40 minut(wymagane)! Moja forma ma średnicę 20 cm, więc weź to pod uwagę, jeśli nagle masz kształt o większej średnicy, pamiętaj o zwiększeniu liczby składników ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy ciasto się ochładza, zajmijmy się kremem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mleko do rondla, podpal i zagotuj. Ubij jajka z cukrem i nalewką waniliową (lub cukrem waniliowym), dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej gorące mleko do mieszaniny żółtka cienkim strumieniem, ciągle mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Otrzymaną mieszaninę wysyłamy na patelnię, podpalamy i gotujemy, aż zgęstnieje i do pierwszych oznak wrzenia (na powierzchni kremu powinny pojawić się bąbelki), ciągle mieszając na średnim ogniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń gotowy krem z ognia, dodaj masło w kilku krokach, dokładnie wymieszaj, aby olej się rozproszył.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj, aż krem będzie gładki. Gotowy krem przełożyć do miski, przykryć powierzchnię kremu folią i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Nawiasem mówiąc, krem najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, na przykład wieczorem, w nocy krem dobrze ostygnie i lepiej zachowa swój kształt.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po pół godzinie wyjmujemy formę z ciastem, pokrywamy powierzchnię ciasta folią lub papierem do pieczenia, wlewamy ładunek (mam fasolę) i pieczemy w rozgrzanym do 190 C przez około 15 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po 15 minutach usuń ładunek i piecz, aż będzie gotowy przez kolejne 10-15 minut. Gotowy kosz niech ostygnie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Napełnij schłodzony kosz kremem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój truskawki na ćwiartki i rozłóż na powierzchni kremu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W razie potrzeby przykryj jagody warstwą galaretki do ciasta. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal / 100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy