skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec zebrę na kefirze? Przygotuj jedzenie. Kefir powinien mieć temperaturę pokojową. Natychmiast włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Surowe jajka dokładnie umyć ciepłą wodą, osuszyć.
Krok 2:
Wbij jajka do wysokiej miski, dodaj wanilinę na czubku noża. I ubij jajka mikserem.
Krok 3:
Powinieneś dostać bujną żółtą masę, taką.
Krok 4:
Wlej cukier cienkim strumieniem, nadal ubijając jajka.
Krok 5:
Skończysz z lekką, jeszcze bardziej bujną masą.
Krok 6:
Wlej do niego kefir i ubij na niezbyt dużych obrotach.
Krok 7:
Przesiej mąkę przez drobne sito. Oddziel 20 gramów mąki od całkowitej objętości. Wymieszaj większość mąki z sodą. Wlej przesianą mąkę zmieszaną z sodą do ciasta. Dodaj go w małych porcjach.
Krok 8:
Delikatnie wymieszaj każdą porcję mąki z ciastem za pomocą szpatułki.
Krok 9:
Podziel ciasto na dwie równe części.
Krok 10:
Do jednej części ciasta dodaj 20 gramów mąki (które zostawiliśmy z całkowitej objętości). W drugiej części dodaj kakao.
Krok 11:
Dobrze wymieszaj oba ciasta.
Krok 12:
Nasmaruj formę, w której upieczemy ciasto olejem roślinnym. Mam silikonową formę, nie smaruję jej niczym. Wlej 2 łyżki jasnego ciasta na środek formy, a następnie dodaj 2 łyżki ciemnego ciasta na wierzch. W ten sposób przenieś całe ciasto do formy.
Krok 13:
Okazuje się, że takie paski) wyszły dla mnie nierówne, możesz osiągnąć piękniejszy wynik.
Krok 14:
Postanowiłem trochę udekorować i przeciągnąłem szpikulcem od środka do krawędzi formy - okazało się, że jest to kwiat)
Krok 15:
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut - skup się na piekarnikach. Moje ciasto piecze się przez 40 minut. Gotowość sprawdzam za pomocą szpikulca-jeśli wyjdzie sucha z ciasta-ciasto jest gotowe)
Krok 16:
Oto gotowe ciasto. Wyjmij go z formy i ostudź na ruszcie.
Krok 17:
Gotowe ciasto pokrój na porcje i poczęstuj się) z herbatą lub mlekiem-kto lubi) nie ozdobiłam go niczym na wierzchu - cały urok w tych paseczkach" zebry & quot;)))
Krok 18:
Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g