ciasto ryba z mastyksu

złap swoją słodką rybacką i kulinarną cudowną rybę ciasto! Pyszne i piękne!
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 67 % 42 g
327 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zagnieść ciasto: ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Upiecz biszkopt i pozwól mu ostygnąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ciasto na kawałki 3x3 cm rozcieńczyć płynną część dżemu ciepłą wodą i namoczyć posiekane ciasto tym syropem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij grubszą śmietanę z cukrem i wanilią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zbierz rybę: umieść część kremu na tacy i umieść w niej warstwę kostek. Połóż kolejną część kremu na wierzchu, a także umieść w nim kostki biszkoptu. I tak warstwa po warstwie uformuj ciało ryby ze wszystkich części ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Między kostkami według uznania i smaku można umieścić wiśnie, kandyzowane owoce, orzechy. Jak wszystko zrobisz, Wyślij do lodówki na 20 minut do namoczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie ubij masło ze skondensowanym mlekiem do śmietany. Schłodzone ciasto posmarować i wygładzić tym kremem maślanym. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj mastyks na cienki naleśnik i wyciśnij z niego koła na łuski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z kółek od ogona do podstawy głowy uformuj rybę w łuski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wytnij głowę i umieść ją na swoim miejscu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wytnij również płetwy i ogon z mastyksu. Nałóż na nie Wzór.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przymocuj płetwy i ogon do swoich miejsc w rybie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozcieńczyć barwnik w wodzie do pożądanego koloru, dodać kandurynę do połysku i pomalować rybę pędzlem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nałóż farbę równomiernie, pomaluj każdą szczelinę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Z mastyksu zrób i pomaluj oczy i usta ryby. Dołącz je tam, gdzie potrzebujesz. Pozostaw farbę do wyschnięcia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj rybę do stołu. Smacznego dla wszystkich i dobrego gryzienia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy