skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zagnieść ciasto: ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Upiecz biszkopt i pozwól mu ostygnąć.
Krok 2:
Pokrój ciasto na kawałki 3x3 cm rozcieńczyć płynną część dżemu ciepłą wodą i namoczyć posiekane ciasto tym syropem.
Krok 3:
Ubij grubszą śmietanę z cukrem i wanilią.
Krok 4:
Zbierz rybę: umieść część kremu na tacy i umieść w niej warstwę kostek. Połóż kolejną część kremu na wierzchu, a także umieść w nim kostki biszkoptu. I tak warstwa po warstwie uformuj ciało ryby ze wszystkich części ciasta.
Krok 5:
Między kostkami według uznania i smaku można umieścić wiśnie, kandyzowane owoce, orzechy. Jak wszystko zrobisz, Wyślij do lodówki na 20 minut do namoczenia.
Krok 6:
W międzyczasie ubij masło ze skondensowanym mlekiem do śmietany. Schłodzone ciasto posmarować i wygładzić tym kremem maślanym. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Krok 7:
Rozwałkuj mastyks na cienki naleśnik i wyciśnij z niego koła na łuski.
Krok 8:
Z kółek od ogona do podstawy głowy uformuj rybę w łuski.
Krok 9:
Wytnij głowę i umieść ją na swoim miejscu.
Krok 10:
Wytnij również płetwy i ogon z mastyksu. Nałóż na nie Wzór.
Krok 11:
Przymocuj płetwy i ogon do swoich miejsc w rybie.
Krok 12:
Rozcieńczyć barwnik w wodzie do pożądanego koloru, dodać kandurynę do połysku i pomalować rybę pędzlem.
Krok 13:
Nałóż farbę równomiernie, pomaluj każdą szczelinę.
Krok 14:
Z mastyksu zrób i pomaluj oczy i usta ryby. Dołącz je tam, gdzie potrzebujesz. Pozostaw farbę do wyschnięcia.
Krok 15:
Podawaj rybę do stołu. Smacznego dla wszystkich i dobrego gryzienia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g