Wilgotne ciasto czekoladowe

magiczny smak ciasta nie pozostawi nikogo obojętnym! Ciasto smakuje po prostu magicznie. Uzyskuje się go z gęstym i wilgotnym miękiszem o bogatym smaku czekoladowym. Takie ciasto można podawać jako niezależny deser lub wykorzystać do przygotowania pełnego ciasta. Bardzo wygodnie jest upiec takie ciasto w formie babeczki z otworem w środku, dzięki czemu ciasto piecze się szybciej i bardziej równomiernie.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 71 % 44 g
308 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce przesiej mąkę z proszkiem kakaowym, sodą i proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli i cukru i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innym pojemniku wymieszaj mleko, jajka, ocet, stopione masło i olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej płynne składniki do mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj mieszaninę, aż będzie całkowicie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i posyp mąką. Formę napełniamy ciastem i pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 C około 50-60 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W razie potrzeby ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem przed podaniem. Zrobiłam lukier, do tego użyłam 50 g czekolady i 40 ml śmietany 15% (opcjonalnie można dodać jeszcze 1 łyżkę cukru pudru, jeśli czekolada jest zbyt gorzka). Posiekaj czekoladę i zalej gorącą śmietaną, wymieszaj, aż cała czekolada się rozpuści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój ciasto na porcje i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy