Kulebiaka z kapustą

pyszna kulebiaka na herbatę w kręgu rodzinnym lub dla gości. W sezonie zbiorów, w tym białej kapusty, wiele rodzin koniecznie robi z nimi wypieki, na przykład kulebyaku. Pomimo prostoty nadzienia, wypieki z białą kapustą są bardzo smaczne, szczególnie smaczne są ciasta drożdżowe. Nawet ci, którzy nie szanują kapusty, raczej nie odmówią kawałka takiego kulebyaki, ponieważ kapusta na kulebyaki jest duszona i uzupełniana gotowanymi jajkami kurzymi i kwaśną śmietaną.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 29 % 11 g
węglowodany 55 % 21 g
195 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Ciasto na kulebyaki zrobimy ciasto drożdżowe. W pół szklanki ciepłej wody rozpuść łyżeczkę cukru, dodaj łyżkę mąki pszennej, wymieszaj, aby mąka nie zebrała się w grudki. Dodaj suche drożdże. Wymieszaj i umieść pojemnik w ciepłym miejscu na 15 minut, ten czas wystarczy, aby drożdże się aktywowały.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na powierzchni mieszanki w szklance powinna pojawić się Piankowa Czapka, co oznacza, że wszystko zostało zrobione poprawnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osobno ubij jajka na pianę, konieczne jest, aby jajko tylko się rozeszło. Wlej mleko podgrzane do 30 stopni, olej roślinny i przygotowane ciasto. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaczynamy dodawać przesianą mąkę pszenną. Za każdym razem mieszając masę łyżką. Gdy trudno będzie mieszać ciasto łyżką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni i kontynuuj, w razie potrzeby dodając mąkę, zagniataj ciasto rękami. Ciasto powinno być elastyczne, lekko przylegające do dłoni. Mąka może wymagać więcej lub mniej, zależy od gęstości i jakości mąki, dlatego musisz skupić się na wyglądzie powstałego ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto jest odpowiednie, ugniataj je i pozwól mu ponownie wzrosnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie zajmijmy się farszem. Obierz białą kapustę (usuń górne brudne liście, Wytnij łodygę) i drobno posiekaj. Drobno posiekaj cebulę. Jajka kurze gotujemy na twardo, schładzamy i czyścimy, kroimy w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodaj do niego białą kapustę. Smażyć razem z cebulą przez około 15 minut, ciągle mieszając drewnianą szpatułką. Następnie wlej wodę na patelnię z warzywami, aby dotarła do zawartości. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodaj sól, czarny pieprz do smaku, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut bez pokrywki, płyn powinien całkowicie odparować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż kapustę do miski, pozwól jej ostygnąć, dodaj posiekane gotowane jaja kurze i śmietanę. Mieszać. Nadzienie jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj gotowe ciasto na prostokątną warstwę o grubości około 0,5 centymetra.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż nadzienie z jednej strony, przykryj drugim końcem ciasta, przymocuj jak kopertę, Odwróć szew w dół. Z resztek ciasta wykonujemy dekoracje na kulebyaki. Kładziemy go na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem, umieszczamy w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smarujemy wierzch ubitym jajkiem kurzym i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Wyjmujemy kulebyaka z piekarnika i podajemy do stołu. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy