skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Ciasto na kulebyaki zrobimy ciasto drożdżowe. W pół szklanki ciepłej wody rozpuść łyżeczkę cukru, dodaj łyżkę mąki pszennej, wymieszaj, aby mąka nie zebrała się w grudki. Dodaj suche drożdże. Wymieszaj i umieść pojemnik w ciepłym miejscu na 15 minut, ten czas wystarczy, aby drożdże się aktywowały.
Krok 2:
Na powierzchni mieszanki w szklance powinna pojawić się Piankowa Czapka, co oznacza, że wszystko zostało zrobione poprawnie.
Krok 3:
Osobno ubij jajka na pianę, konieczne jest, aby jajko tylko się rozeszło. Wlej mleko podgrzane do 30 stopni, olej roślinny i przygotowane ciasto. Mieszać.
Krok 4:
Zaczynamy dodawać przesianą mąkę pszenną. Za każdym razem mieszając masę łyżką. Gdy trudno będzie mieszać ciasto łyżką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni i kontynuuj, w razie potrzeby dodając mąkę, zagniataj ciasto rękami. Ciasto powinno być elastyczne, lekko przylegające do dłoni. Mąka może wymagać więcej lub mniej, zależy od gęstości i jakości mąki, dlatego musisz skupić się na wyglądzie powstałego ciasta.
Krok 5:
Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto jest odpowiednie, ugniataj je i pozwól mu ponownie wzrosnąć.
Krok 6:
W międzyczasie zajmijmy się farszem. Obierz białą kapustę (usuń górne brudne liście, Wytnij łodygę) i drobno posiekaj. Drobno posiekaj cebulę. Jajka kurze gotujemy na twardo, schładzamy i czyścimy, kroimy w kostkę.
Krok 7:
Na patelni podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodaj do niego białą kapustę. Smażyć razem z cebulą przez około 15 minut, ciągle mieszając drewnianą szpatułką. Następnie wlej wodę na patelnię z warzywami, aby dotarła do zawartości. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodaj sól, czarny pieprz do smaku, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut bez pokrywki, płyn powinien całkowicie odparować.
Krok 8:
Włóż kapustę do miski, pozwól jej ostygnąć, dodaj posiekane gotowane jaja kurze i śmietanę. Mieszać. Nadzienie jest gotowe.
Krok 9:
Rozwałkuj gotowe ciasto na prostokątną warstwę o grubości około 0,5 centymetra.
Krok 10:
Rozłóż nadzienie z jednej strony, przykryj drugim końcem ciasta, przymocuj jak kopertę, Odwróć szew w dół. Z resztek ciasta wykonujemy dekoracje na kulebyaki. Kładziemy go na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem, umieszczamy w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 11:
Smarujemy wierzch ubitym jajkiem kurzym i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Wyjmujemy kulebyaka z piekarnika i podajemy do stołu. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g