tort panna młoda z kwiatami jogurt

Proste ciasto spodoba się gościom i pannie młodej. Najważniejsze, aby pięknie udekorować! Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto. Pomimo tego, że w składzie 12 ciast piecze się bardzo szybko. Krem z kwaśnej śmietany i jogurtu sprawia, że jest delikatny i miękki. Najważniejsze jest, aby wymyślić piękną dekorację wykonaną z kremu i kwiatów i można ją podać na świątecznym stole.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 73 % 40 g
270 kcal
IG: 2 / 2 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do ciast. Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj wszystkie produkty z wyjątkiem mąki i sody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść w łaźni wodnej i mieszaj, podgrzewając, aż będzie gładka. Następnie dodaj sodę, pamiętaj, aby zakwasić kwasem cytrynowym lub octem. Mieszaj, aż pojawią się bąbelki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyłącz gaz (można go wyjąć z wanny), dodaj mąkę i zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzić ciasto i podzielić na 12 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasta i upiecz w piekarniku. Ciasta pieczą się natychmiast, więc polecam pracę na 3 protwinach. Jeden stygnie, ciasto piecze się na drugim, trzeci w kolejce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Upiec 12 ciast

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I jeszcze 2 małe tortille ze skrawków.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ciasta ostygną, przygotuj krem. Ciasto posmarujemy kwaśną śmietaną i jogurtem. Na zmianę, przez korz. Do tego ciasta wziąłem jogurt biały, klasyczny i dżem na słodycz. Możesz wziąć dowolny jogurt owocowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jogurt mieszamy z dżemem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj ciasta, po jednym kwaśną śmietaną i jogurtem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż małe tortille na wierzchu i polej jogurtem. Umieścić do namoczenia w lodówce.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Udekorujemy ciasto kwiatami, białymi, jak należy się pannie młodej. Z żółtego mastyksu wykonujemy środek, spłaszczoną kulkę, kładziemy na drewnianej wykałaczce zanurzonej w wodzie i pożyczamy do wyschnięcia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj biały mastyk w cienką warstwę, lepiej to zrobić między folią spożywczą. Wytnij płatki za pomocą formy. Za pomocą tej samej formy wycinamy zielone liście.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Umieść na wykałaczce i nadaj kształt. Pozwól kwiatom stwardnieć.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gdy kwiaty twardnieją, topimy czekoladę i masło w kąpieli wodnej.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Napełnij wierzch ciasta czekoladą i wyrównaj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dekorujemy boki ciasta bitym białkiem. Aby to zrobić, potrzebujesz 2 jajek i pół szklanki cukru pudru.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Oddziel białko od żółtek, ubijaj stopniowo dodając cukier puder, przenieś do łaźni wodnej i ubij.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ubijaj do stabilnych szczytów.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ułóż boki za pomocą torby ze słodyczami i zaznacz miejsca na kwiaty.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Przykryj ciasto kwiatami.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Ciasto okazuje się bardzo duże, w sam raz na wielkie wakacje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal / 100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal / 100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal / 100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g

Podobne przepisy