skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do ciast. Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Wymieszaj wszystkie produkty z wyjątkiem mąki i sody.
Krok 3:
Umieść w łaźni wodnej i mieszaj, podgrzewając, aż będzie gładka. Następnie dodaj sodę, pamiętaj, aby zakwasić kwasem cytrynowym lub octem. Mieszaj, aż pojawią się bąbelki.
Krok 4:
Wyłącz gaz (można go wyjąć z wanny), dodaj mąkę i zagniataj ciasto.
Krok 5:
Schłodzić ciasto i podzielić na 12 części.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasta i upiecz w piekarniku. Ciasta pieczą się natychmiast, więc polecam pracę na 3 protwinach. Jeden stygnie, ciasto piecze się na drugim, trzeci w kolejce.
Krok 7:
Upiec 12 ciast
Krok 8:
I jeszcze 2 małe tortille ze skrawków.
Krok 9:
Gdy ciasta ostygną, przygotuj krem. Ciasto posmarujemy kwaśną śmietaną i jogurtem. Na zmianę, przez korz. Do tego ciasta wziąłem jogurt biały, klasyczny i dżem na słodycz. Możesz wziąć dowolny jogurt owocowy.
Krok 10:
Jogurt mieszamy z dżemem.
Krok 11:
Wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem.
Krok 12:
Posmaruj ciasta, po jednym kwaśną śmietaną i jogurtem.
Krok 13:
Połóż małe tortille na wierzchu i polej jogurtem. Umieścić do namoczenia w lodówce.
Krok 14:
Udekorujemy ciasto kwiatami, białymi, jak należy się pannie młodej. Z żółtego mastyksu wykonujemy środek, spłaszczoną kulkę, kładziemy na drewnianej wykałaczce zanurzonej w wodzie i pożyczamy do wyschnięcia.
Krok 15:
Rozwałkuj biały mastyk w cienką warstwę, lepiej to zrobić między folią spożywczą. Wytnij płatki za pomocą formy. Za pomocą tej samej formy wycinamy zielone liście.
Krok 16:
Umieść na wykałaczce i nadaj kształt. Pozwól kwiatom stwardnieć.
Krok 17:
Gdy kwiaty twardnieją, topimy czekoladę i masło w kąpieli wodnej.
Krok 18:
Napełnij wierzch ciasta czekoladą i wyrównaj.
Krok 19:
Dekorujemy boki ciasta bitym białkiem. Aby to zrobić, potrzebujesz 2 jajek i pół szklanki cukru pudru.
Krok 20:
Oddziel białko od żółtek, ubijaj stopniowo dodając cukier puder, przenieś do łaźni wodnej i ubij.
Krok 21:
Ubijaj do stabilnych szczytów.
Krok 22:
Ułóż boki za pomocą torby ze słodyczami i zaznacz miejsca na kwiaty.
Krok 23:
Przykryj ciasto kwiatami.
Krok 24:
Ciasto okazuje się bardzo duże, w sam raz na wielkie wakacje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal / 100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal / 100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal / 100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g