bułeczki z krówkami

Przygotuj eleganckie i aromatyczne bułeczki na herbatę! Bułeczki z krówkami są smaczne, miękkie, przewiewne i eleganckie. Krówka waniliowa i niezwykły kształt nadają wypiekom szczególny urok. Nadzienie z rodzynek i cynamonu będzie miłym dodatkiem. Gotowanie nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Wszystkie gospodarstwa domowe będą zadowolone z takich bułek.
arsikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 22 % 14 g
węglowodany 69 % 45 g
315 kcal
IG: 4 / 11 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Włóż drożdże do miski, wlej ciepłe mleko, wlej cukier, pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Po określonym czasie na powierzchni powinna pojawić się Piankowa Czapka, co oznacza, że nastąpiła reakcja i możesz dalej pracować z drożdżami.

2. Rozbij jajka do miski, dodaj szczyptę soli, ubij ręczną trzepaczką, aż będzie gładka. Możesz również zmielić widelcem.

3. Włóż masło do miski i rozpuść w kuchence mikrofalowej, aż będzie miękkie. Lub możesz po prostu wyjąć masło z lodówki na kilka godzin przed gotowaniem i pozostawić w temperaturze pokojowej, w tym czasie zmięknie.

4. Połącz zmiękczone masło z jajkami, ubij, aż będzie gładkie. Połącz powstałą masę z drożdżami, wymieszaj.

5. A teraz przesiewaj tutaj mąkę i zagniataj miękkie ciasto. Lepiej przesiać mąkę częściami, a nie całą naraz. Ponieważ może potrzebować trochę mniej lub więcej, zależy to od różnych czynników, takich jak wielkość jaj i zawartość tłuszczu w oleju.

6. Ciasto układamy w misce, przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu, chroniąc przed przeciągami. Pozwól testowi podejść.

7. Dopóki ciasto jest odpowiednie, nie marnujemy czasu, ale przygotowujemy kremówkę waniliową. Aby to zrobić, wlej cukier puder do rondla, dodaj do niego masło, potrzyj rękami, aż będzie gładkie.

8. Dodaj wanilinę do powstałej masy, wlej mleko cienkim strumieniem. Wysyłamy patelnię do ognia i przy ciągłym mieszaniu doprowadzamy do wrzenia. Schłodzić kremówkę do 30-40 stopni, a następnie ubić białym mikserem.

9. Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę, pokrój w paski o szerokości 5 cm, posmaruj każdy pasek roztopionym masłem, posyp mielonym cynamonem, brązowym cukrem i rodzynkami. Łączymy krawędzie, aby uzyskać rurkę kiełbasy.

10. Bierzemy takie rurki w parze i tkamy z nich opaskę uciskową, układamy bułki na blasze do pieczenia, uprzednio nasmarowanej masłem. Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj bułki żółtkiem. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 20 minut.

10. Gotowe bułki pozostawiamy do ostygnięcia, około 5 minut, a następnie smarujemy je krówką. Kremówkę można lekko podgrzać przed rozmazaniem.

serwujemy herbatę na stole, poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy