skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż drożdże do miski, wlej ciepłe mleko, wlej cukier, pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Po określonym czasie na powierzchni powinna pojawić się Piankowa Czapka, co oznacza, że nastąpiła reakcja i możesz dalej pracować z drożdżami.
2. Rozbij jajka do miski, dodaj szczyptę soli, ubij ręczną trzepaczką, aż będzie gładka. Możesz również zmielić widelcem.
3. Włóż masło do miski i rozpuść w kuchence mikrofalowej, aż będzie miękkie. Lub możesz po prostu wyjąć masło z lodówki na kilka godzin przed gotowaniem i pozostawić w temperaturze pokojowej, w tym czasie zmięknie.
4. Połącz zmiękczone masło z jajkami, ubij, aż będzie gładkie. Połącz powstałą masę z drożdżami, wymieszaj.
5. A teraz przesiewaj tutaj mąkę i zagniataj miękkie ciasto. Lepiej przesiać mąkę częściami, a nie całą naraz. Ponieważ może potrzebować trochę mniej lub więcej, zależy to od różnych czynników, takich jak wielkość jaj i zawartość tłuszczu w oleju.
6. Ciasto układamy w misce, przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu, chroniąc przed przeciągami. Pozwól testowi podejść.
7. Dopóki ciasto jest odpowiednie, nie marnujemy czasu, ale przygotowujemy kremówkę waniliową. Aby to zrobić, wlej cukier puder do rondla, dodaj do niego masło, potrzyj rękami, aż będzie gładkie.
8. Dodaj wanilinę do powstałej masy, wlej mleko cienkim strumieniem. Wysyłamy patelnię do ognia i przy ciągłym mieszaniu doprowadzamy do wrzenia. Schłodzić kremówkę do 30-40 stopni, a następnie ubić białym mikserem.
9. Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę, pokrój w paski o szerokości 5 cm, posmaruj każdy pasek roztopionym masłem, posyp mielonym cynamonem, brązowym cukrem i rodzynkami. Łączymy krawędzie, aby uzyskać rurkę kiełbasy.
10. Bierzemy takie rurki w parze i tkamy z nich opaskę uciskową, układamy bułki na blasze do pieczenia, uprzednio nasmarowanej masłem. Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj bułki żółtkiem. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 20 minut.
10. Gotowe bułki pozostawiamy do ostygnięcia, około 5 minut, a następnie smarujemy je krówką. Kremówkę można lekko podgrzać przed rozmazaniem.
serwujemy herbatę na stole, poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g