skład / składniki
metoda gotowania
1. Wymieszaj suchą semolinę ze śmietaną i pozostaw na godzinę.
2. Po godzinie kontynuuj gotowanie Manny. Do kaszy manny dodać zmiękczone masło i dobrze wymieszać masę manną.
3. Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem i posmaruj masłem.
4. Połącz jajka, cukier, cukier waniliowy i ubij mikserem, jak na biszkopt, aby masa stała się puszysta i potroiła się.
5. Dodaj mąkę i sodę do bujnej masy jajecznej, wymieszaj.
6. Połącz masę jajeczną z kaszą manną, dodaj orzechy i dobrze wymieszaj.
7. Włóż ciasto na mannę do formy wyłożonej pergaminem, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
8. Upieczony gorący mannik ostrożnie wyjmij z formy wraz z pergaminem, przenieś na ruszt i pozwól mu ostygnąć.
9. Posyp gotową mannę cukrem pudrem i podawaj z herbatą, pokrojoną w plastry.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g