Klasyczna manna na śmietanie

miękka porowata babeczka na kaszy manny z kwaśnej śmietany. Babeczka na kaszy manny i śmietanie to wypieki, które urozmaicą Twój słodki stół. Taka manna jest bardzo miękka, można ją podawać po prostu jako ciastko lub można ją przyjąć jako podstawę ciasta, wypełniając śmietaną.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 68 % 41 g
309 kcal
IG: 2 / 29 / 68

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Wymieszaj suchą semolinę ze śmietaną i pozostaw na godzinę.
2. Po godzinie kontynuuj gotowanie Manny. Do kaszy manny dodać zmiękczone masło i dobrze wymieszać masę manną.
3. Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem i posmaruj masłem.
4. Połącz jajka, cukier, cukier waniliowy i ubij mikserem, jak na biszkopt, aby masa stała się puszysta i potroiła się.
5. Dodaj mąkę i sodę do bujnej masy jajecznej, wymieszaj.
6. Połącz masę jajeczną z kaszą manną, dodaj orzechy i dobrze wymieszaj.
7. Włóż ciasto na mannę do formy wyłożonej pergaminem, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
8. Upieczony gorący mannik ostrożnie wyjmij z formy wraz z pergaminem, przenieś na ruszt i pozwól mu ostygnąć.
9. Posyp gotową mannę cukrem pudrem i podawaj z herbatą, pokrojoną w plastry.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy