skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować lekkie ciasta biszkoptowe, potrzebujemy: 140 g mąki pszennej, 200 g. cukry, 4 jajka, szczypta soli. Liczba składników jest obliczana dla średnicy formy 20-21 cm.
Krok 2:
Rozbij cztery jajka i sól do głębokiego pojemnika. Pożądane jest, aby miały temperaturę pokojową. Wybierz pojemność do przygotowania ciasta, biorąc pod uwagę fakt, że masa dobrze doda objętości, tj. z przyzwoitym marginesem.
Krok 3:
Sekretem sukcesu puszystego biszkoptu są dobrze ubite jajka. Nie żałuj tego czasu. Zaczynamy ubijać jajka mikserem. Czas trwania procesu wynosi około 5 minut. Po upływie czasu, bez wyłączania miksera, dodaj 1 łyżkę granulowany cukier aż wprowadzimy cały cukier. W sumie czas pracy miksera wyniesie około 10 minut. W rezultacie powinna być bardzo przewiewna, ale jednocześnie dość gęsta masa.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę do ciasta. Konieczne jest przesianie go i lepiej nie raz, ale kilka razy. Suchy składnik należy bardzo ostrożnie mieszać, nie spiesząc się, aby masa nie straciła swojej lekkości. Wystarczy doprowadzić go do jednorodności i pozbyć się grudek.
Krok 5:
Włącz piekarnik do reżimu temperaturowego 180 stopni. Przygotuj naczynie do pieczenia: połóż papier pergaminowy na dnie. Ściany nie muszą być smarowane niczym, pomoże to biszkoptowi lepiej się podnieść. Przenosimy ciasto i pieczemy. Nie można otworzyć piekarnika podczas pieczenia. Po 40 minutach sprawdzamy biszkopt pod kątem gotowości, przekłuwając go wykałaczką. Jeśli wyszedł suchy-gotowy —
Krok 6:
Po zakończeniu procesu pieczenia odstawiamy biszkopt na 10 minut. Następnie przenosimy go na ruszt od góry do dołu, aby całkowicie ostygł. Wskazane jest pozostawienie biszkoptu na co najmniej 4 godziny, wtedy stanie się bardziej giętki i będzie łatwy do cięcia.
Krok 7:
Do przygotowania ciemnych ciast & quot; noc & quot; potrzebujemy: 110 GR mąki pszennej, 30 gr. kakao, 200 gr. cukry, 4 jajka, szczypta soli. Metoda gotowania nie różni się od poprzedniej. Jedyną różnicą jest dodanie kakao. Zmniejsz ilość mąki o ilość kakao.
Krok 8:
Na etapie mieszania suchych składników nie zapominaj, że kakao należy również przesiać. Przed wprowadzeniem luźnych składników do ciasta wymieszaj mąkę i kakao. Należy wprowadzać stopniowo, a nie wszystkie naraz.
Krok 9:
Aby przygotować krem, weź śmietanę (25-30%) - 600 gr., cukier - 200 gr. i wanilina. Aby krem był gęsty i nie rozprzestrzeniał się, śmietanę należy stosować z wysokim procentem tłuszczu. Jeśli śmietana ma mniejszą zawartość tłuszczu, należy przenieść śmietanę na sito pokryte gazą na co najmniej 6 godzin, aby pozbyć się nadmiaru płynu i uzyskać dobrą gęstość.
Krok 10:
Ubij śmietanę mikserem, stopniowo dodając cukier granulowany. Powinno to zająć 8 minut, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Ilość cukru można zmniejszyć lub odwrotnie, w razie potrzeby zwiększyć. W rezultacie otrzymujemy przewiewną, ale dość mocną masę. Krem wyjmujemy do lodówki na pół godziny, przykrywając folią spożywczą.
Krok 11:
Montaż ciasta. Kroimy nasze herbatniki na ciasta. O tym, ile kawałków wyciąć, zdecyduj sam. Tutaj musisz zacząć od wysokości gotowego produktu. Postanowiłem zrobić dwa ciasta jasne i tylko jedno ciemne, aby ciasto nie było zbyt wysokie.
Krok 12:
Każde ciasto na przemian smarujemy grubą warstwą kremu, tworząc ciasto. Nie zapomnij również zwrócić uwagi na boki i górę.
Krok 13:
Ścinki z ciast są kruszone na okruchy (do tych celów użyłem blendera) i używamy okruchów do dekoracji. Pozwól ciastu zaparzyć się i dobrze namoczyć. Zajmie mu to około 6 godzin. I lepiej zostawić ciasto do zaparzenia na noc, a rano po prostu rozpuści się w ustach.
smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g