tort dzień i noc z kwaśną śmietaną

ciasto z dmuchanych ciastek biszkoptowych z kwaśną śmietaną. Ciasto "dzień i noc" otrzymało tę nazwę ze względu na fakt, że przepis obejmuje naprzemienne ciemne i jasne ciasta. Klasyczne ciasto biszkoptowe z kwaśną śmietaną to wygrana-wygrana. Ten krem sprawia, że deser jest niezwykle delikatny i soczysty
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 16-22 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 73 % 41 g
271 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować lekkie ciasta biszkoptowe, potrzebujemy: 140 g mąki pszennej, 200 g. cukry, 4 jajka, szczypta soli. Liczba składników jest obliczana dla średnicy formy 20-21 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij cztery jajka i sól do głębokiego pojemnika. Pożądane jest, aby miały temperaturę pokojową. Wybierz pojemność do przygotowania ciasta, biorąc pod uwagę fakt, że masa dobrze doda objętości, tj. z przyzwoitym marginesem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sekretem sukcesu puszystego biszkoptu są dobrze ubite jajka. Nie żałuj tego czasu. Zaczynamy ubijać jajka mikserem. Czas trwania procesu wynosi około 5 minut. Po upływie czasu, bez wyłączania miksera, dodaj 1 łyżkę granulowany cukier aż wprowadzimy cały cukier. W sumie czas pracy miksera wyniesie około 10 minut. W rezultacie powinna być bardzo przewiewna, ale jednocześnie dość gęsta masa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę do ciasta. Konieczne jest przesianie go i lepiej nie raz, ale kilka razy. Suchy składnik należy bardzo ostrożnie mieszać, nie spiesząc się, aby masa nie straciła swojej lekkości. Wystarczy doprowadzić go do jednorodności i pozbyć się grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włącz piekarnik do reżimu temperaturowego 180 stopni. Przygotuj naczynie do pieczenia: połóż papier pergaminowy na dnie. Ściany nie muszą być smarowane niczym, pomoże to biszkoptowi lepiej się podnieść. Przenosimy ciasto i pieczemy. Nie można otworzyć piekarnika podczas pieczenia. Po 40 minutach sprawdzamy biszkopt pod kątem gotowości, przekłuwając go wykałaczką. Jeśli wyszedł suchy-gotowy —

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po zakończeniu procesu pieczenia odstawiamy biszkopt na 10 minut. Następnie przenosimy go na ruszt od góry do dołu, aby całkowicie ostygł. Wskazane jest pozostawienie biszkoptu na co najmniej 4 godziny, wtedy stanie się bardziej giętki i będzie łatwy do cięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do przygotowania ciemnych ciast & quot; noc & quot; potrzebujemy: 110 GR mąki pszennej, 30 gr. kakao, 200 gr. cukry, 4 jajka, szczypta soli. Metoda gotowania nie różni się od poprzedniej. Jedyną różnicą jest dodanie kakao. Zmniejsz ilość mąki o ilość kakao.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na etapie mieszania suchych składników nie zapominaj, że kakao należy również przesiać. Przed wprowadzeniem luźnych składników do ciasta wymieszaj mąkę i kakao. Należy wprowadzać stopniowo, a nie wszystkie naraz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby przygotować krem, weź śmietanę (25-30%) - 600 gr., cukier - 200 gr. i wanilina. Aby krem był gęsty i nie rozprzestrzeniał się, śmietanę należy stosować z wysokim procentem tłuszczu. Jeśli śmietana ma mniejszą zawartość tłuszczu, należy przenieść śmietanę na sito pokryte gazą na co najmniej 6 godzin, aby pozbyć się nadmiaru płynu i uzyskać dobrą gęstość.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij śmietanę mikserem, stopniowo dodając cukier granulowany. Powinno to zająć 8 minut, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Ilość cukru można zmniejszyć lub odwrotnie, w razie potrzeby zwiększyć. W rezultacie otrzymujemy przewiewną, ale dość mocną masę. Krem wyjmujemy do lodówki na pół godziny, przykrywając folią spożywczą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Montaż ciasta. Kroimy nasze herbatniki na ciasta. O tym, ile kawałków wyciąć, zdecyduj sam. Tutaj musisz zacząć od wysokości gotowego produktu. Postanowiłem zrobić dwa ciasta jasne i tylko jedno ciemne, aby ciasto nie było zbyt wysokie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Każde ciasto na przemian smarujemy grubą warstwą kremu, tworząc ciasto. Nie zapomnij również zwrócić uwagi na boki i górę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ścinki z ciast są kruszone na okruchy (do tych celów użyłem blendera) i używamy okruchów do dekoracji. Pozwól ciastu zaparzyć się i dobrze namoczyć. Zajmie mu to około 6 godzin. I lepiej zostawić ciasto do zaparzenia na noc, a rano po prostu rozpuści się w ustach.

smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy