skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić biszkopt, przygotuj przestronną miskę ciasta. Rozbij w nim jajka. Następnie zacznij je ubijać na maksymalnych obrotach miksera. Stopniowo dodawaj cukier. Ubij jajka, aż będą puszyste i przewiewne.
Krok 2:
Następnie wymieszaj (najlepiej ręcznie i trzepaczką-dokładnie mieszając bez ubijania!) w masę jajeczną mąkę, sodę i kakao. Staraj się delikatnie mieszać, aby ciasto pozostało przewiewne. Od tego będzie zależeć jakość gotowego herbatnika.
Krok 3:
Gotowe ciasto będzie puszyste i przewiewne, dość płynne(mniej więcej jak śmietana, patrz zdjęcie). Pamiętaj, ponieważ mąka jest inna, być może jej ilość będzie musiała być regulowana w górę lub w dół. Skoncentruj się na konsystencji.
Krok 4:
Przenieś ciasto do dzielonego naczynia do pieczenia (18-20 cm) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Wyjmij gotowy biszkopt z formy i ostudź. Następnie włóż do lodówki owiniętej folią na kilka godzin, aby leżała. Tak, a na zimno będzie lepiej cięty. Możesz go pokroić na 3-4 ciasta.
Krok 5:
Aby przygotować śmietanę, weź śmietanę o zawartości tłuszczu od 30%. Jeśli zawartość tłuszczu wynosi 25%, może być potrzebny zagęszczacz do śmietany. Przy zawartości tłuszczu poniżej 25% krem po prostu się nie rozpadnie i pozostanie płynny. Połącz śmietanę z cukrem pudrem i ubij na puszystą, stabilną śmietanę.
Krok 6:
Namoczyć ciastka biszkoptowe dowolnym syropem i posmarować śmietaną.
Krok 7:
Złóż ciasto i pozwól mu stwardnieć w lodówce przez kilka godzin.
Krok 8:
Do dekoracji ubij 200 gramów ciężkiej śmietany z cukrem pudrem i posmaruj wierzch i boki ciasta kremem. Wyrównaj powierzchnię. Podgrzej pozostałą śmietanę i rozpuść w niej czekoladę. Za pomocą schłodzonego lukru czekoladowego wykonaj smugi na brzegach ciasta. Udekoruj ciasto cukierkami i smakołykami. Miłego picia herbaty!
biszkopt może być waniliowy lub czekoladowy. Aby zrobić lekki biszkopt, po prostu nie dodawaj do niego kakao. I możesz zrobić dwa rodzaje herbatników i złożyć ciasto, naprzemiennie.
do nadzienia można dodać brzoskwinie w puszkach, ananasy, świeże banany lub truskawki. Będzie również bardzo smaczne, jeśli między warstwami umieścisz trochę suszonych śliwek i orzechów włoskich.
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g