skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasto. Proces gotowania jest tak szybki,że można natychmiast włączyć piekarnik do temperatury 180 stopni. Margarynę jako tańszy produkt lub masło jako bardziej naturalne należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby było w temperaturze pokojowej, jeśli nie ma czasu na naturalne zmiękczenie masła, można je włożyć do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę, aby się rozgrzać.
Krok 2:
Zmiękczone masło wkładamy do głębokiej miski. Dodaj śmietanę, proszek do pieczenia. Można go zastąpić sodą gaszoną octem. Wlej przesianą mąkę pszenną. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej w przeciwieństwie do ilości podanej w składnikach, ponieważ gęstość i jakość mąki różni się w zależności od producenta.
Krok 3:
Wymieszaj składniki, zmiel mąkę z masłem na okruchy. Ciasto powinno być miękkie, ale gęste, nie lepkie.
Krok 4:
Kładziemy okruchy piasku na blasze do pieczenia i wysyłamy do piekarnika. Z reguły ciasto na krawędziach blachy do pieczenia zaczyna brązowieć szybciej niż na środku, więc po 7 minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika i mieszamy ciasto, aby nie było upieczone w jednej dużej warstwie, okruchy piasku powinny być oddzielnymi kulkami.
Krok 5:
Ponownie wkładamy blachę do pieczenia z ciastem do piekarnika i doprowadzamy do gotowości. Cały proces zajmuje około 20 minut. Wyjmij blachę do pieczenia z ciastem z piekarnika, pozwól ciastu ostygnąć bezpośrednio na blasze do pieczenia, aby kruche okruchy stały się twarde i chrupiące.
Krok 6:
W międzyczasie przygotuj krem do ciasta. Masło powinno być miękkie.
Krok 7:
Mleko skondensowane gotujemy lub kupujemy gotowe gotowane mleko skondensowane, pierwsza opcja jest oczywiście lepsza, uzyskuje się naturalny gotowy produkt. Ubij zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję kremu, dodaj szczyptę waniliny, wymieszaj.
Krok 8:
Kruche okruchy wlej do miski ze śmietaną i dobrze wymieszaj, aby krem całkowicie pokrył całe ciasto. Rozłóż masę na płaskim talerzu, nadając mu kształt mrowiska.
Krok 9:
Posyp makiem na wierzchu, imitując prawdziwe mrowisko z mrówkami, udekoruj jagodami. Ciasto jest gotowe. Pozwól mu ostygnąć i namoczyć w lodówce i podawaj z herbatą. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g