klasyczne amerykańskie ciasto dyniowe ze skondensowanym mlekiem cynamonowym

Szybki i pyszny, według najprostszego przepisu! Tradycyjne klasyczne ciasto amerykańskiej kuchni z dynią jest zwykle przygotowywane na Święto Dziękczynienia, w środku sezonu jesiennego. Do nadzienia dodaje się mleko skondensowane, dużo przypraw. Ciasto dyniowe okazuje się niezwykle aromatyczne i pikantne. Podstawą jest chrupiące ciasto kruche.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 60 % 25 g
220 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z dyni? Przygotuj jedzenie. Zważ dynię przed rozpoczęciem gotowania, jej waga powinna wynosić 800-850 gramów, z tej ilości otrzymasz 300 gramów tłuczonych ziemniaków. Włóż masło przed gotowaniem do zamrażarki, powinno być mocno schłodzone i twarde, aby można je było łatwo zetrzeć. Weź naturalne mleko skondensowane, bez tłuszczów roślinnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Musisz wcześniej zrobić puree z dyni. W tym celu upieczemy go. Pokrój dynię na małe kawałki i odetnij skórkę. Ostrożnie, jest bardzo twarda, nie skalecz się. Dlatego lepiej pokroić go na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój powstałe kawałki na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż kawałki dyni w naczyniu do pieczenia. Piecz dynię przez około 45 minut w piekarniku w temperaturze 180°C (skup się na piekarniku).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinien stać się miękki, kawałki można łatwo przebić nożem. Schłodzić gotową dynię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy dynia ostygnie, przygotuj ciasto. Wsyp mąkę do dużej miski. Zetrzyj zimne masło na tarce. Aby było to wygodniejsze, zwiń kawałek masła w mące.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Użyj rąk, aby zmielić mąkę z masłem na miękisz. Zrób to szybko, aby masło nie miało czasu na stopienie się pod wpływem ciepła dłoni. Dlaczego to ma znaczenie? Ponieważ to kawałki masła zmieszane z mąką po stopieniu w piekarniku sprawią, że ciasto będzie kruche i chrupiące.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej lodowatą wodę zmieszaną z sokiem z cytryny do okruchów. Szybko zagnieść ciasto, zbierając je w grudkę. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przebij schłodzoną dynię za pomocą blendera zanurzeniowego do stanu puree. Jeśli nie masz blendera, zetrzyj go tłuczkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj skondensowane mleko, jajka i przyprawy do dyni. W Ameryce sprzedają specjalne mieszanki do ciasta dyniowego, oprócz cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej zawiera również zmielone goździki i ziele angielskie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką, aż będą gładkie. Nadzienie jest gotowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść schłodzone ciasto między dwoma arkuszami pergaminu. Rozwałkuj go wałkiem do grubości około 2 mm.bardzo wygodnie jest to zrobić między papierem, aby nie przykleił się do wałka. Wykonaj rozmiar koła o 4 cm większy niż średnica formy. Moja forma ma 22 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aby ciasto wyglądało schludnie, przyciąłem ciasto na talerzu. Do dekoracji ciasta użyłem skrawków.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż ciasto do formy, delikatnie rozprowadzając je na dnie i bokach. Nakłuj ciasto widelcem na całej powierzchni, aby nie pęczniało podczas pieczenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15 minut (skup się na piekarniku). Następnie wyjmij formę z ciastem i lekko ostudź.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlać nadzienie na ciasto.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż ciasto do piekarnika i piecz, aż będzie gotowe. Zajęło mi to 40 minut. Nadzienie powinno stać się gęste, a brzegi ciasta powinny się rozdrobnić. Schłodzić ciasto i podawać. Wierzch, jeśli chcesz, możesz ozdobić kawałkami ciasta pozostałymi po przycięciu ciasta. Należy je uformować, rozwałkować, pokroić i upiec, posmarować jajkiem na wierzchu.

to bardzo smaczne ciasto! Ciasto jest delikatne i chrupiące, nadzienie pachnące, pikantne, kremowe. Tylko ciasto okazało się cienkie, myślę, że dla takiej liczby produktów należy wziąć formę o mniejszej średnicy.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy