skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z dyni? Przygotuj jedzenie. Zważ dynię przed rozpoczęciem gotowania, jej waga powinna wynosić 800-850 gramów, z tej ilości otrzymasz 300 gramów tłuczonych ziemniaków. Włóż masło przed gotowaniem do zamrażarki, powinno być mocno schłodzone i twarde, aby można je było łatwo zetrzeć. Weź naturalne mleko skondensowane, bez tłuszczów roślinnych.
Krok 2:
Musisz wcześniej zrobić puree z dyni. W tym celu upieczemy go. Pokrój dynię na małe kawałki i odetnij skórkę. Ostrożnie, jest bardzo twarda, nie skalecz się. Dlatego lepiej pokroić go na kawałki.
Krok 3:
Pokrój powstałe kawałki na małe kawałki.
Krok 4:
Ułóż kawałki dyni w naczyniu do pieczenia. Piecz dynię przez około 45 minut w piekarniku w temperaturze 180°C (skup się na piekarniku).
Krok 5:
Powinien stać się miękki, kawałki można łatwo przebić nożem. Schłodzić gotową dynię.
Krok 6:
Gdy dynia ostygnie, przygotuj ciasto. Wsyp mąkę do dużej miski. Zetrzyj zimne masło na tarce. Aby było to wygodniejsze, zwiń kawałek masła w mące.
Krok 7:
Użyj rąk, aby zmielić mąkę z masłem na miękisz. Zrób to szybko, aby masło nie miało czasu na stopienie się pod wpływem ciepła dłoni. Dlaczego to ma znaczenie? Ponieważ to kawałki masła zmieszane z mąką po stopieniu w piekarniku sprawią, że ciasto będzie kruche i chrupiące.
Krok 8:
Następnie wlej lodowatą wodę zmieszaną z sokiem z cytryny do okruchów. Szybko zagnieść ciasto, zbierając je w grudkę. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.
Krok 9:
Przebij schłodzoną dynię za pomocą blendera zanurzeniowego do stanu puree. Jeśli nie masz blendera, zetrzyj go tłuczkiem.
Krok 10:
Dodaj skondensowane mleko, jajka i przyprawy do dyni. W Ameryce sprzedają specjalne mieszanki do ciasta dyniowego, oprócz cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej zawiera również zmielone goździki i ziele angielskie.
Krok 11:
Wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką, aż będą gładkie. Nadzienie jest gotowe.
Krok 12:
Umieść schłodzone ciasto między dwoma arkuszami pergaminu. Rozwałkuj go wałkiem do grubości około 2 mm.bardzo wygodnie jest to zrobić między papierem, aby nie przykleił się do wałka. Wykonaj rozmiar koła o 4 cm większy niż średnica formy. Moja forma ma 22 cm.
Krok 13:
Aby ciasto wyglądało schludnie, przyciąłem ciasto na talerzu. Do dekoracji ciasta użyłem skrawków.
Krok 14:
Włóż ciasto do formy, delikatnie rozprowadzając je na dnie i bokach. Nakłuj ciasto widelcem na całej powierzchni, aby nie pęczniało podczas pieczenia.
Krok 15:
Piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15 minut (skup się na piekarniku). Następnie wyjmij formę z ciastem i lekko ostudź.
Krok 16:
Wlać nadzienie na ciasto.
Krok 17:
Włóż ciasto do piekarnika i piecz, aż będzie gotowe. Zajęło mi to 40 minut. Nadzienie powinno stać się gęste, a brzegi ciasta powinny się rozdrobnić. Schłodzić ciasto i podawać. Wierzch, jeśli chcesz, możesz ozdobić kawałkami ciasta pozostałymi po przycięciu ciasta. Należy je uformować, rozwałkować, pokroić i upiec, posmarować jajkiem na wierzchu.
to bardzo smaczne ciasto! Ciasto jest delikatne i chrupiące, nadzienie pachnące, pikantne, kremowe. Tylko ciasto okazało się cienkie, myślę, że dla takiej liczby produktów należy wziąć formę o mniejszej średnicy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g