skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do zapiekanki z kalafiora.
Krok 2:
Najpierw rozbieramy kapustę na kwiatostany.
Krok 3:
Wymieszaj mleko i wodę w równych proporcjach.
Krok 4:
Wlej mieszaninę mleka do rondla, podpal.
Krok 5:
W tym czasie zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 6:
Przygotuj sos zapiekany: połowę sera wymieszaj ze śmietaną, czosnkiem, solą i przyprawami.
Krok 7:
Nasmaruj spód formy lub blachy do pieczenia masłem.
Krok 8:
Gdy mieszanina mleka się zagotuje, rozłóż tam kapustę. Mieszanka mleka powinna pokrywać kwiatostany. Gotuj kapustę przez około 10 minut, jeśli kwiatostany są małe, jeśli Duże - 15-20. Spuść płyn z patelni. Włóż kapustę do durszlaka, pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.
Krok 9:
Następnie rozłóż kwiatostany kapusty w formie.
Krok 10:
Posmaruj lub napełnij (jeśli sos jest płynny) kapustę mieszanką śmietany, czosnku i przypraw. Wkładamy zapiekankę na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Krok 11:
Wyjmujemy formę z piekarnika, posypujemy kapustę pozostałym serem i odstawiamy na kolejne 5 minut (najlepiej w trybie grillowania, wtedy na powierzchni naczynia tworzy się aromatyczna skórka serowa). Nawiasem mówiąc, możesz posypać naczynie bułką tartą(nie zrobiłem tego). W rezultacie otrzymujemy najdelikatniejsze danie-zapiekankę z kapusty o mleczno-kremowym smaku i aromacie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g