zapiekanka z kalafiora

cudowna zapiekanka z kalafiora prosto z Francji :)). Ten przepis wprowadza nas w kolejne danie kuchni francuskiej. Ogólnie zapiekanka to ta sama zapiekanka, którą znamy od dzieciństwa, ale z własnymi niuansami w przepisie. To danie wlewa się specjalnym sosem i posypuje bułką tartą lub tartym serem, a czasem ich mieszanką. Przepis jest dobry, ponieważ nie zajmuje tak dużo czasu, jest prosty w przygotowaniu, a także pozwala nam uzupełnić naszą osobistą skarbonkę nowym daniem z tak mało budżetowego, witaminowego, zdrowego, niskokalorycznego warzywa, takiego jak kalafior. Wiem, że nie wszyscy go kochają, dlatego chcę podkreślić, że w tym przepisie, dzięki pachnącemu nadzieniu czosnkiem, gałką muszkatołową i obecnością sera w naczyniu, to warzywo nabiera nowego smaku. Dobrze smakuje, a śmietana w sosie i mleko zmieszane w równych proporcjach z wodą do gotowania tego warzywa również załatwiają sprawę-kalafior staje się bardzo delikatny. Spróbuj sam, a przekonasz się o tym. Życzę sukcesu w gotowaniu zapiekanki z kapusty!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 33 % 4 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do zapiekanki z kalafiora.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw rozbieramy kapustę na kwiatostany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj mleko i wodę w równych proporcjach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mieszaninę mleka do rondla, podpal.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie zetrzyj ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj sos zapiekany: połowę sera wymieszaj ze śmietaną, czosnkiem, solą i przyprawami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj spód formy lub blachy do pieczenia masłem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy mieszanina mleka się zagotuje, rozłóż tam kapustę. Mieszanka mleka powinna pokrywać kwiatostany. Gotuj kapustę przez około 10 minut, jeśli kwiatostany są małe, jeśli Duże - 15-20. Spuść płyn z patelni. Włóż kapustę do durszlaka, pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie rozłóż kwiatostany kapusty w formie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj lub napełnij (jeśli sos jest płynny) kapustę mieszanką śmietany, czosnku i przypraw. Wkładamy zapiekankę na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmujemy formę z piekarnika, posypujemy kapustę pozostałym serem i odstawiamy na kolejne 5 minut (najlepiej w trybie grillowania, wtedy na powierzchni naczynia tworzy się aromatyczna skórka serowa). Nawiasem mówiąc, możesz posypać naczynie bułką tartą(nie zrobiłem tego). W rezultacie otrzymujemy najdelikatniejsze danie-zapiekankę z kapusty o mleczno-kremowym smaku i aromacie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy