skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić julienne z grzybami i kurczakiem w doniczkach? W tym przepisie nie ma nic skomplikowanego. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą.
Krok 2:
Filet z kurczaka gotować w osolonej wodzie do miękkości (około 25 minut od momentu wrzenia).
Krok 3:
Pokrój gotowy filet w paski lub małe kawałki.
Krok 4:
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Jeśli grzyby są duże, lepiej przeciąć je na pół i pokroić każdą połowę na talerze. Jeśli używasz mrożonych grzybów, weź je z marginesem, półtora raza więcej, ponieważ podczas rozmrażania i smażenia pozostanie dosłownie garść.
Krok 5:
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
Krok 6:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż cebulę i smaż, mieszając, aż będzie przezroczysta. Następnie możesz wyjąć cebulę z patelni, tak jak ja, lub zostawić ją i smażyć dalej z grzybami.
Krok 8:
Włóż grzyby na patelnię i smaż, mieszając, przez 5-7 minut, aż nadmiar wilgoci wyparuje. Na koniec dopraw grzyby solą, pieprzem i wymieszaj.
Krok 9:
Ponieważ wcześniej usmażyłem cebulę osobno, włożyłem gotowe grzyby do miski na cebulę i wymieszałem.
Krok 10:
Teraz przygotuj kremowy sos. Mam krem o zawartości tłuszczu 20%, ale możesz użyć większej zawartości tłuszczu. To prawda, że wtedy zmieni się zawartość kalorii w całym naczyniu. Krem powinien mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij go z lodówki.
Krok 11:
Na suchej patelni, mieszając, smaż mąkę na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Nie trzeba czekać, aż nabierze złotego koloru. Wystarczy poczekać, aż jasny aromat wyjdzie z mąki.
Krok 12:
Dodaj masło i wymieszaj. Otrzymasz lepką wrzącą mieszaninę.
Krok 13:
Ciągle mieszając wlej śmietanę i gotuj sos, aż zgęstnieje, około 5 minut. Na początku sos będzie bardzo płynny, ale po ugotowaniu zacznie gęstnieć wystarczająco szybko.
Krok 14:
Na koniec posolić, pieprzyć sos i wymieszać.
Krok 15:
W garnkach (moja objętość każdego z nich wynosi 500 ml) ułóż filet z kurczaka. Ta ilość składników wystarczyła mi na 4 garnki.
Krok 16:
Rozłóż smażone grzyby na wierzchu z cebulą. W razie potrzeby możesz wymieszać kurczaka z grzybami.
Krok 17:
Następnie rozprowadź kremowy sos.
Krok 18:
Posyp wszystko startym serem. Piec julienne w garnkach w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż na powierzchni sera pojawi się rumiana skorupa. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika.
Krok 19:
Gotowe julienne podawaj w garnkach prosto z piekarnika. Smacznego!
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g