Julienne z pieczarkami i kurczakiem w doniczkach

najsmaczniejszy, apetyczny, soczysty na świątecznym stole! Julienne z grzybami i kurczakiem jest łatwa do przygotowania. Wygodne podawanie w doniczkach zamienia to danie z świątecznej przystawki w kompletną kolację. Podawaj dla dwojga, z dobrym winem. To jest pyszne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 13 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 7 % 2 g
199 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić julienne z grzybami i kurczakiem w doniczkach? W tym przepisie nie ma nic skomplikowanego. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka gotować w osolonej wodzie do miękkości (około 25 minut od momentu wrzenia).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój gotowy filet w paski lub małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Jeśli grzyby są duże, lepiej przeciąć je na pół i pokroić każdą połowę na talerze. Jeśli używasz mrożonych grzybów, weź je z marginesem, półtora raza więcej, ponieważ podczas rozmrażania i smażenia pozostanie dosłownie garść.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż cebulę i smaż, mieszając, aż będzie przezroczysta. Następnie możesz wyjąć cebulę z patelni, tak jak ja, lub zostawić ją i smażyć dalej z grzybami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż grzyby na patelnię i smaż, mieszając, przez 5-7 minut, aż nadmiar wilgoci wyparuje. Na koniec dopraw grzyby solą, pieprzem i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponieważ wcześniej usmażyłem cebulę osobno, włożyłem gotowe grzyby do miski na cebulę i wymieszałem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz przygotuj kremowy sos. Mam krem o zawartości tłuszczu 20%, ale możesz użyć większej zawartości tłuszczu. To prawda, że wtedy zmieni się zawartość kalorii w całym naczyniu. Krem powinien mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij go z lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na suchej patelni, mieszając, smaż mąkę na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Nie trzeba czekać, aż nabierze złotego koloru. Wystarczy poczekać, aż jasny aromat wyjdzie z mąki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj masło i wymieszaj. Otrzymasz lepką wrzącą mieszaninę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciągle mieszając wlej śmietanę i gotuj sos, aż zgęstnieje, około 5 minut. Na początku sos będzie bardzo płynny, ale po ugotowaniu zacznie gęstnieć wystarczająco szybko.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na koniec posolić, pieprzyć sos i wymieszać.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W garnkach (moja objętość każdego z nich wynosi 500 ml) ułóż filet z kurczaka. Ta ilość składników wystarczyła mi na 4 garnki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż smażone grzyby na wierzchu z cebulą. W razie potrzeby możesz wymieszać kurczaka z grzybami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następnie rozprowadź kremowy sos.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posyp wszystko startym serem. Piec julienne w garnkach w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż na powierzchni sera pojawi się rumiana skorupa. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowe julienne podawaj w garnkach prosto z piekarnika. Smacznego!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy