skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ziemniaki z kefirem na patelni? Przygotuj jedzenie. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, w zależności od smaku ziemniaki będą mniej lub bardziej kwaśne.
Krok 2:
Dobrze umyj ziemniaki szczotką, obierz i pokrój w średnią kostkę.
Krok 3:
Wlej wodę do rondla, zagotuj, Posol. Zanurz w nim ziemniaki i gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu, aż będą w połowie ugotowane.
Krok 4:
Po określonym czasie spuść wodę z ziemniaków. Ziemniaki powinny pozostać gęste, nie rozpadać się, aby później podczas smażenia i Duszenia zachowały swój kształt.
Krok 5:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Włóż do niego ziemniaki i smaż, delikatnie mieszając, przez 5 minut.
Krok 6:
Posolić, pieprzyć ziemniaki i posypać suszoną papryką. Zestaw przypraw można zmieniać w zależności od smaku.
Krok 7:
Napełnij ziemniaki kefirem. Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy i kefir na ziemniakach.
Krok 8:
Dodaj liść laurowy na patelnię. Przykryj pokrywką i gotuj ziemniaki, aż płyn całkowicie odparuje. Jeśli cały płyn wyparował, a ziemniaki nie są jeszcze gotowe, dodaj trochę więcej kefiru i gotuj na wolnym ogniu, aż będą gotowe. Sprawdź gotowość nożem - powinien łatwo przebić kawałki.
Krok 9:
Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Posyp ziemniaki świeżym koperkiem i podawaj. Smacznego!
zamiast smażyć i dusić na patelni, na wpół ugotowane ziemniaki można umieścić w naczyniu do pieczenia, posypać przyprawami i polać kefirem. I piec w piekarniku do miękkości. Okaże się nie mniej smaczny. A jeśli posypasz startym serem na wierzchu, nie będzie możliwe oderwanie się od takich ziemniaków.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g