skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na danie według listy. Mięso mielone można wykorzystać gotowe lub samodzielnie nakręcić na maszynce do mięsa ze świeżego mięsa. Do smaku i do woli można użyć mielonego mięsa, mieszanego (w równych częściach z wieprzowiny i wołowiny) lub mielonego mięsa drobiowego. Druga opcja jest mniej kaloryczna, ale z mięsem mielonym danie okaże się bardziej soczyste, grubsze i smaczniejsze.
Krok 2:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 3:
Do miski z mięsem mielonym dodaj gotowaną cebulę i przyprawy: sól, czarny pieprz do smaku. Wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy.
Krok 4:
Gotuj makaron równolegle. Wlej czystą wodę do rondla, dodaj szczyptę soli. Włącz ogień. Gdy woda się zagotuje, wrzuć wermiszel do wody. Natychmiast wymieszaj, aby makaron nie przykleił się do dna. Gdy woda ponownie się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj makaron do połowy ugotowany, około 7 minut, w zależności od czasu gotowania wskazanego na opakowaniu przez producenta. Spuść wodę, włóż makaron do durszlaka.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień, rozgrzej olej. Rozłóż mięso mielone z cebulą na oleju. Smażyć je na średnim ogniu, ciągle mieszając szpatułką, aby mięso mielone nie było smażone w dużych grudkach, smażyć mięso mielone z cebulą, aż mięso mielone lekko się zarumieni, a cebula stanie się przezroczysta.
Krok 6:
Dodaj pastę pomidorową i wodę na patelnię z mielonym mięsem, wymieszaj i gotuj mięso mielone w sosie pomidorowym przez około 15 minut. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz użyć świeżych pomidorów zmiażdżonych przez blender w puree.
Krok 7:
Wyślij ugotowany wermiszel na patelnię z mielonym mięsem. Wymieszaj i trzymaj je razem przez około 10 minut, przykrywając patelnię pokrywką. Najważniejsze, aby nie prześwietlić naczynia w ogniu, aby makaron nie zamienił się w owsiankę. Wyłącz ogień.
Krok 8:
Wermiszel z mięsem mielonym układamy na talerzach, posypując posiekanymi świeżymi ziołami. W razie potrzeby podajemy danie do stołu ze świeżymi warzywami, sałatką i chlebem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g