skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Zawsze bierz przefiltrowaną lub butelkowaną wodę do gotowania, nawet jeśli musisz tylko namoczyć składniki. Jeśli chcesz przygotować owsiankę na śniadanie, zacznij przygotowywać się wieczorem. W związku z tym na obiad - rano.
Krok 2:
Posortuj kaszę, w razie potrzeby usuń resztki łuski i obcych wtrąceń. Dobrze spłucz w chłodnej bieżącej wodzie.
Krok 3:
Zalej kaszę w stosunku 1: 2 wrzącą wodą. Pozostaw na co najmniej 5 godzin, zostawiłem na noc.
Krok 4:
Rano grys będzie dobrze spuchnięty i wchłonie połowę wody.
Krok 5:
Przenieś płatki do naczynia, w którym zostaną ugotowane i dodaj wodę, aby ponownie były płatki o połowę mniejsze niż woda. Dodaj sól.
Krok 6:
Gotuj na średnim ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj owsiankę przez 45-50 minut. Pozostaw lekko otwartą pokrywkę, owsianka spróbuje uciec.
Krok 7:
Pod koniec gotowania woda się zagotuje i pojawią się takie kratery. Poczekaj kolejną minutę i możesz ją wyłączyć.
Krok 8:
Jeśli masz wolny czas, zawiń patelnię z owsianką w ręcznik i pozostaw na kilka godzin, owsianka okaże się gotowana na parze i smaczniejsza. Przed podaniem dodaj masło do owsianki.
kasza jęczmienna to jęczmień jęczmienny lub jęczmień. Jęczmień to szlifowane ziarno jęczmienia, a jęczmień jest kruszony. Jęczmień gotuje się przez długi czas, należy go namoczyć przed gotowaniem, ale jęczmień nie wymaga moczenia.
owsianka gotowana w piekarniku lub powolnej kuchence jest bardzo smaczna, ale można również ugotować przyzwoitą opcję na kuchence, wystarczy owinąć patelnię gotową owsianką ręcznikiem na kilka godzin.
oprócz wody owsiankę można gotować w mleku, bulionie, mięsie lub kurczaku.
przed gotowaniem kaszę można lekko usmażyć na suchej patelni - poprawi to jej smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jęczmień - 288 kcal/100g