Kugel warzywny

Kugel warzywny to narodowe żydowskie danie z sezonowych warzyw. To danie to zapiekanka z tartych i drobno zmielonych różnych sezonowych warzyw z polewą z jaj kurzych bez dodatku składników mlecznych. Aby zrobić Kugel, możesz użyć dowolnych warzyw według smaku i dostępności, dzięki czemu to danie jest jeszcze łatwiejsze do przygotowania. Ponadto okazuje się łatwy w użyciu, ale dość pożywny i sycący dzięki białku zawartemu w jajach kurzych.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 65 % 11 g
73 kcal
IG: 82 / 0 / 18

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Od czasu letniego możesz wziąć dowolne warzywa ze swojej witryny. Ziemniaki, cukinia lub cukinia, pomidory, papryka są idealne do kugla. możesz dodać trochę kapusty i bakłażana. Zimą można używać mrożonych warzyw. Umyj ziemniaki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Pomidory zalewamy wrzącą wodą i usuwamy z nich skórę. Jeśli pomidory są Młode i małe, możesz je pokroić razem ze skórą. Pokrój pomidory na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę dobrze myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy łodygi z nasionami. Pokrój paprykę w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukinia jest również czyszczona, usuwamy nasiona z miąższem, jeśli cukinia jest młoda, nie można jej czyścić. Cukinię pocieramy również na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż warzywa do głębokiej miski, możesz dodać garść ziaren kukurydzy mlecznej, nadaje potrawie szczególny smak i dodatkowe witaminy. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, posiekaną natkę pietruszki, koperek i bazylię. Zielenie nadają potrawie przyjemny aromat. W osobnej misce ubij jajka kurze, aby całkowicie się rozdzieliły. Napełnij warzywa mieszanką jajeczną, dobrze wymieszaj masę, aby mieszanka jajeczna połączyła warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i posyp bułką tartą, aby dno formy było całkowicie pokryte bułką tartą. Rozłóż mieszaninę warzyw w formie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec Kugel przez około 35 minut, aż na powierzchni zapiekanki pojawi się rumieniec. Koncentrujemy się na pracy naszego piekarnika. Warzywa powinny być dobrze upieczone, tworząc chrupiącą skórkę od dołu i od góry.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj Kugel warzywny na gorąco. W razie potrzeby do dania można podać śmietanę, majonez lub inny sos. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy