skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na zapiekankę z twarogu. Lepiej jest wziąć naturalny wiejski twaróg, ale odpowiedni jest również tłusty sklep, najważniejsze jest, aby nie używać twarogu dla dzieci.
Krok 2:
Włóż twaróg do głębokiej miski, dodaj cukier i sól do smaku. W razie potrzeby i jeśli dzieci nie mają alergii, zamiast cukru można dodać miód. Jeśli suszone owoce, owoce lub jagody zostaną dodane do zapiekanki, ilość cukru należy naturalnie zmniejszyć.
Krok 3:
Wlej płatki owsiane do miski z twarogiem. Lepiej jest wziąć Hercules extra, te płatki są dobrej jakości, nie trzeba ich już myć. Jeśli używasz zwykłych płatków owsianych, lepiej je spłukać i lekko wysuszyć płatki. Mieszać.
Krok 4:
Wbij jajko kurze. Wymieszaj masę, aby jajko się rozdzieliło i dobrze połączyło składniki.
Krok 5:
Wlej mleko do masy. Możesz dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany, wtedy zapiekanka będzie bardziej pożywna, co jest również pożądane dla młodego rosnącego organizmu. Dobrze wymieszaj masę twarogowo-owsianą.
Krok 6:
Dodaj umyte i suszone rodzynki i orzechy włoskie, drobno posiekaj orzechy włoskie nożem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Formę smarujemy masłem, posypujemy mąką lub bułką tartą. Rozłóż gotową masę w formie. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piec zapiekankę przez około 25 minut. Powinien nieznacznie zwiększyć objętość i przyrumienić się z góry.
Krok 8:
Wyjmij zapiekankę z piekarnika. Dajemy trochę do ostygnięcia, aby dzieci się nie poparzyły i podajemy do stołu. Pyszne i zdrowe śniadanie dla dzieci jest gotowe. Taka zapiekanka z twarogiem i płatkami owsianymi zapewni dziecku energię przez długi czas.
Krok 9:
Możesz podać go ze śmietaną, świeżymi jagodami lub dżemem. Lub jeść w ten sposób, okazuje się bardzo smaczny, słodki i soczysty. Smacznego!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g