muesli owsianej
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej płatki owsiane do miski, wlej olej roślinny, dodaj cukier i kakao. Na tym etapie ważne jest, aby wszystko dokładnie wymieszać, aby jak najlepiej rozprowadzić składniki potrawy.
2. Dodaj nasiona i wstępnie posiekane (grubo) orzechy. Mieszać.
3. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i rozłóż mieszaninę, wyrównaj.
4. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego tylko do 120 stopni i gotujemy muesli przez 45 minut. Przez cały czas suszenia konieczne jest mieszanie granoli trzy razy (co 15 minut).
5. Schłodzić gotową granolę w temperaturze pokojowej i przechowywać w czystym, suchym słoiku (najlepiej szczelnie zamknąć).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g