Granola owsiana

pyszny deser, który jest idealny na śniadanie! Proponuję zrobić muesli. Podoba mi się nie tylko ze względu na swój smak, ale także dlatego, że można go przygotować "z zapasem". Kiedy mam granolę, nie martwię się co ugotować na śniadanie! Taki deser można polać jogurtem lub mlekiem - będzie po prostu niesamowicie smaczny!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 9 g
tłuszcze 27 % 24 g
węglowodany 63 % 57 g
445 kcal
IG: 5 / 49 / 46

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Wlej płatki owsiane do miski, wlej olej roślinny, dodaj cukier i kakao. Na tym etapie ważne jest, aby wszystko dokładnie wymieszać, aby jak najlepiej rozprowadzić składniki potrawy.
2. Dodaj nasiona i wstępnie posiekane (grubo) orzechy. Mieszać.
3. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i rozłóż mieszaninę, wyrównaj.
4. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego tylko do 120 stopni i gotujemy muesli przez 45 minut. Przez cały czas suszenia konieczne jest mieszanie granoli trzy razy (co 15 minut).
5. Schłodzić gotową granolę w temperaturze pokojowej i przechowywać w czystym, suchym słoiku (najlepiej szczelnie zamknąć).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy