skład / składniki
metoda gotowania
oddziel żółtka od białek, Dodaj do nich jedną trzecią cukru i ubij, aż się rozjaśnią.
do białek dodajemy pozostałą większość cukru i ubijamy, aż utworzą się stabilne szczyty.
W misce do żółtek przesiej mąkę z kakao, dodaj jedną trzecią białek i delikatnie wymieszaj wszystko, powoli, dzierżąc szpatułkę od góry do dołu, od dołu do góry.
dodaj pozostałe białka i cynamon, mieszaj.
rozłóż ciasto w dzielonym naczyniu do pieczenia, uprzednio wyłożonym pergaminem. Piec biszkopt przez 40 minut w temperaturze 180 stopni(Rozgrzej piekarnik).
ostrym nożem przechodzimy wzdłuż krawędzi herbatnika, starając się jak najdokładniej oddzielić go od ścian formy. Dajemy herbatnikowi kłaść się w ciągu dnia (nie jest to konieczne, ale pożądane) i przystępujemy do dalszego przygotowania ciasta.
Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g