Kaczka faszerowana ziemniakami

idealne danie na wakacje wzbogaci Twój stół! Co może być lepszego niż kaczka na Boże Narodzenie? To, że tak powiem, tradycyjne danie. Ptak wygląda apetycznie i świątecznie, co nie przeszkadza w gotowaniu go na inne święta.
JożykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 12 g
tłuszcze 67 % 29 g
węglowodany 5 % 2 g
317 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

Grzyby myjemy, kroimy i smażymy na patelni w oleju roślinnym. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, Wyślij do grzybów, smaż przez 10 minut. Dopraw pieprzem, czosnkiem w proszku, przyprawami, solą.

umyj kaczkę pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, pocieraj wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Faszerujemy gotowanym nadzieniem z grzybów i ziemniaków, zabezpieczamy brzuch wykałaczkami.

owinąć tuszę folią, ułożyć na głębokiej blasze do pieczenia i wysłać do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

pieczemy przez półtorej godziny, następnie otwieramy folię i pieczemy ptaka na złoty kolor przez pół godziny.

przygotuj sos czosnkowy: wlej tłuszcz do małej miski, dodaj wodę, wyciśnij czosnek przez prasę, sól i dodaj zioła. Wymieszaj i polej gotową kaczkę sosem.

podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy