skład / składniki
metoda gotowania
Grzyby myjemy, kroimy i smażymy na patelni w oleju roślinnym. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, Wyślij do grzybów, smaż przez 10 minut. Dopraw pieprzem, czosnkiem w proszku, przyprawami, solą.
umyj kaczkę pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, pocieraj wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Faszerujemy gotowanym nadzieniem z grzybów i ziemniaków, zabezpieczamy brzuch wykałaczkami.
owinąć tuszę folią, ułożyć na głębokiej blasze do pieczenia i wysłać do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
pieczemy przez półtorej godziny, następnie otwieramy folię i pieczemy ptaka na złoty kolor przez pół godziny.
przygotuj sos czosnkowy: wlej tłuszcz do małej miski, dodaj wodę, wyciśnij czosnek przez prasę, sól i dodaj zioła. Wymieszaj i polej gotową kaczkę sosem.
podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g