skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos do sałatki greckiej w domu? Najpierw przygotuj dla niego produkty, a następnie samą sałatkę, aby pozostało tylko doprawić ją i natychmiast podać. Umyj cytrynę, pokrój ją na pół. Weź jedną połowę, usuń pestki i wyciśnij z niej sok z cytryny w dowolny sposób. Można to zrobić rękami, widelcem, ale najwygodniej jest użyć wyciskarki do cytrusów.
Krok 2:
Teraz obierz czosnek. Posiekaj ząbki czosnku przez prasę. Jeśli planujesz natychmiast zjeść sałatkę, zagnieść sos w małej misce. Jeśli chcesz ugotować tylko sos, a później sałatkę, możesz użyć małego słoika z pokrywką, na dnie którego połóż posiekany czosnek, a raczej kleik czosnkowy.
Krok 3:
Następnie dodaj trochę soli, szczyptę pieprzu i 1 łyżeczkę oregano. Dostosuj ilość przypraw do swoich upodobań.
Krok 4:
Teraz wlej wcześniej wyciśnięty sok z cytryny do miski lub słoika.
Krok 5:
Następnie przyprawy i sok z cytryny zalej oliwą z oliwek. Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć dowolnego warzywa do smaku. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj widelcem. Jeśli wyrabiasz sos w słoiku, zamknij go pokrywką i potrząśnij nim kilka razy, aby składniki były równomiernie rozłożone w sosie.
Krok 6:
Sos do sałatki greckiej jest gotowy! Udekoruj nim sałatkę i podawaj. Jeśli ugotowałeś go w słoiku i nie zamierzasz natychmiast doprawić sałatki, zamknij słoik pokrywką i włóż do lodówki. Smacznego!
wcześniej, kiedy robiłam sałatkę grecką, zawsze doprawiałam ją klasyczną oliwą z oliwek bez żadnych dodatków. Po spróbowaniu sałatki doprawionej specjalnym sosem poczułem nowe ciekawe nuty smakowe. Sałatka okazuje się zupełnie inna, warzywa oczywiście pozostają warzywami, ale doznania smakowe są zupełnie inne. W dressingu szczególnie wyróżnia się sok z cytryny i przyprawa oregano, które nadają sałatce wyjątkowy smak. W rezultacie ten sos jest uniwersalny, ponieważ nadaje się nie tylko do dressingu sałatki greckiej, ale także do innych lekkich sałatek warzywnych. Radzę wszystkim spróbować.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g