paszteciki z ciasta filo

zafunduj sobie pyszne wypieki bez poświęcania na to dużo czasu! Moje dzieci bardzo lubią wypieki, w szczególności paszteciki. Różnorodność nadzienia nie sprawia, że ciasta się nudzą. Ale możesz urozmaicić nie tylko nadzienie. Na przykład możesz zrobić paszteciki z ciasta filo. Będzie pysznie, gwarantuję!
ELENKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 49 % 20 g
węglowodany 34 % 14 g
273 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

Zróbmy nadzienie:

smażyć zieloną cebulę na maśle (30 g) do miękkości. Drobno posiekaj szpinak i połącz ze smażoną cebulą i resztą składników (jajka należy najpierw lekko ubić), dobrze wymieszaj, sól, pieprz.

zaczynamy rzeźbić:

rozłóż warstwy filo, przykrywając je woskowanym papierem i wilgotnym ręcznikiem. Wyjmujemy dwie warstwy na raz, utrzymując Pozostałe pokryte. Wcieramy ghee w górną warstwę każdej pary. Każdy podwójny arkusz przecinamy krzyżowo na równe paski 2-2, 5 cm.

umieść 1 łyżeczkę nadzienia, cofając się od krawędzi o około 1 cm, umieść paski wzdłuż nadzienia w taki sposób, aby krawędź podstawy stykała się z lewą krawędzią, tworząc kąt prosty. Nadal układamy paski pod kątem prostym, aby na wyjściu uzyskać trójkąt.

umieść gotowe produkty na blasze wyłożonej pergaminem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 350°C, pozostaw na 20-25 minut. Gotowe ciasta powinny mieć złotą skórkę. W zależności od rodzaju piekarnika należy je odwrócić na drugą stronę, aby paszteciki były rumiane po obu stronach.

smacznego!

Zachwyć swoich bliskich pysznymi wypiekami i bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ciasto filo - 441   kcal/100g

Podobne przepisy