skład / składniki
metoda gotowania
Zróbmy nadzienie:
smażyć zieloną cebulę na maśle (30 g) do miękkości. Drobno posiekaj szpinak i połącz ze smażoną cebulą i resztą składników (jajka należy najpierw lekko ubić), dobrze wymieszaj, sól, pieprz.
zaczynamy rzeźbić:
rozłóż warstwy filo, przykrywając je woskowanym papierem i wilgotnym ręcznikiem. Wyjmujemy dwie warstwy na raz, utrzymując Pozostałe pokryte. Wcieramy ghee w górną warstwę każdej pary. Każdy podwójny arkusz przecinamy krzyżowo na równe paski 2-2, 5 cm.
umieść 1 łyżeczkę nadzienia, cofając się od krawędzi o około 1 cm, umieść paski wzdłuż nadzienia w taki sposób, aby krawędź podstawy stykała się z lewą krawędzią, tworząc kąt prosty. Nadal układamy paski pod kątem prostym, aby na wyjściu uzyskać trójkąt.
umieść gotowe produkty na blasze wyłożonej pergaminem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 350°C, pozostaw na 20-25 minut. Gotowe ciasta powinny mieć złotą skórkę. W zależności od rodzaju piekarnika należy je odwrócić na drugą stronę, aby paszteciki były rumiane po obu stronach.
smacznego!
Zachwyć swoich bliskich pysznymi wypiekami i bądź zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ciasto filo - 441 kcal/100g