skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do ciasta
Krok 2:
Miękkie masło dobrze zmielić z cukrem
Krok 3:
Dodaj jajko, sól, puree z twarogu
Krok 4:
Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, stopniowo dodając mąkę. Owinąć ciasto folią spożywczą i schłodzić na 40 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: ubij jajka z cukrem, dodaj śmietanę, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj trzepaczką( zapomniałem zrobić zdjęcie)
Krok 5:
Ciasto rozwałkować na pergaminie nieco większym niż forma do pieczenia (u mnie 23 cm) przenieść razem z pergaminem i ułożyć w formie. Kształtuj boki 2,5 cm
Krok 6:
Rozłóż mrożone jagody. Mam Czarne i czerwone porzeczki i maliny.
Krok 7:
Natychmiast napełnij jagody nadzieniem. Piec w temperaturze 180° przez około 1 godzinę. Gdy nadzienie lekko się zarumieni, wyłącz piekarnik i pozostaw tam ciasto na kolejne 10 minut, aby nadzienie dobrze się związało
Krok 8:
Oto jest nasz pyszny jeszcze w formie
Krok 9:
Schłodzone, przeniesione. Można posypać cukrem pudrem
Krok 10:
Odcięte i-smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g