chleb z kiełków pszenicy

zadbaj o zdrowie-naucz się robić ciasto bez drożdży! Nie tak dawno temu stałem się fanem domowego chleba. I to nie dlatego, że nie ma nic do zrobienia w domu, ale dlatego, że mój chleb jest o wiele zdrowszy niż sklep. Nie przesadzam, bo robię ciasto bez użycia drożdży. Chleb bez drożdży jest zdrowszy, lepiej się wchłania i ułatwia proces trawienia. Spróbuj sam upiec taki chleb i poczuj różnicę!
♥PiaiviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 8 % 3 g
węglowodany 78 % 28 g
158 kcal
IG: 39 / 0 / 61

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 1 h 30 min

pieczenie według tego przepisu będzie podwójnie przydatne, ponieważ ciasto będzie wykonane z kiełkujących ziaren pszenicy. Zamiast drożdży potrzebujemy zakwasu.

w głębokiej misce wymieszaj przesianą mąkę z wodą. Otrzymujemy ciasto podobne do gęstej śmietany. Przykryj miskę ręcznikiem i wyślij do najcieplejszego miejsca w domu. Tam zakwas powinien zwiększyć objętość. Zajmie to około 2 do 3 dni (wszystko zależy od temperatury - im cieplej, tym szybszy proces).

gotowanie ciasta:

1. Kiełkujemy pszenicę, aż pojawią się białe ogony. Aby to zrobić, napełnij umyte ziarna wodą, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu. Zajmie to około 2 dni. Ponownie - wszystko zależy od temperatury.
2. Gotowe kiełkujące ziarna należy zmielić. Nie zmieniam blendera. Ale zwykła maszynka do mięsa sobie z tym poradzi - wystarczy wziąć mniejszy grill.
3. Dodaj Starter, cukier, sól, olej roślinny do powstałej mieszaniny, wlej wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj. I jak zwykle przykryj serwetką.
4. Gotowe ciasto zostawiamy na około 7-8 godzin–wyrośnie półtora do dwóch razy. Gotuję wieczorem i zostawiam na noc. Czuję się lepiej.
5. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem. Ostrożnie przełóż ciasto, wyrównaj na wierzchu szpatułką.
6. To pyszne piecze się przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Jeśli podoba Ci się chleb i chcesz go ponownie ugotować, proces gotowania można skrócić, pozostawiając część zakwasu w szczelnie zamkniętym słoiku. Zakwas doskonale utrzymuje się w lodówce do 2 tygodni.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g
  • Kiełkująca pszenica - 198   kcal/100g

Podobne przepisy