zapiekanka warzywna z mięsem mielonym klasyczna

pyszna i obfita zapiekanka spodoba się całej rodzinie! Prosty i ciekawy przepis
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 35 % 8 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plasterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mój bakłażan i pomidory. Kroimy je również w koła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bierzemy patelnię grillową i smażymy na niej bakłażany z obu stron na dużym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj cebulę i bazylię. Dodaj pieprz, sól, orgegano, cebulę i bazylię do mielonego mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie włóż do naczynia do pieczenia wysmarowanego oliwą z oliwek w następującej kolejności: Ziemniaki w 2 warstwach/ Sól, pieprz/ Bakłażan/ Tarty ser/ Warstwa mięsa mielonego/ Znowu warstwa ziemniaków/ Sól, pieprz/ Pomidory/ Tarty ser/ Znowu warstwa ziemniaków/ Sól, pieprz/ Zamykamy folią i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 50 minut. Po tym czasie usuwamy folię, posypujemy serem i trzymamy w piekarniku przez kolejne 10 minut

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal / 100g

Podobne przepisy