zupa ryżowa z kurczakiem i ziemniakami

proste produkty, niedrogie, apetyczne, dla całej rodziny! Zupa ryżowa z kurczakiem i ziemniakami to rodzinny posiłek, który jest przygotowywany szybko i prosto bez użycia drogich składników. Gęsta, obfita, bogata — ta zupa będzie pasować do twojego zwykłego menu i urozmaicić je.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 50 % 5 g
48 kcal
IG: 60 / 40 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę ryżową z kurczakiem? Najpierw ugotuj bulion. Jak gotować bulion? Wlej zimną wodę do rondla, włóż do niego obraną całą cebulę i udka z kurczaka. Umieść garnek na kuchence na średnim ogniu. Poczekaj, aż się zagotuje, usuń pianę, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Dodaj sól i gotuj uda, aż będą miękkie, 25 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania bulionu przygotuj ziemniaki i ryż. Umyj ziemniaki, obierz i drobno pokrój na średnie kawałki. Włóż pokrojone ziemniaki do miski i przykryj zimną wodą, aby zapobiec brązowieniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryż opłucz pod chłodną bieżącą wodą. Użyłam ryżu okrągło-czarnego, Nie gotowanego na parze, ponieważ okrągły ryż lepiej się gotuje. Opłucz go w trzech wodach, aż woda będzie czysta, a następnie spuść wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy bulion będzie gotowy, wyjmij z niego cebulę i uda. Wlej ziemniaki i ryż do rondla, wymieszaj i zagotuj. Ponownie usuń piankę. Gotuj zupę na średnim ogniu przez 15 minut. W tym czasie ryż i ziemniaki prawie się ugotują.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania ziemniaków i ryżu przygotuj smażenie. Jak zrobić smażenie? Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Nie dodałem cebuli do smażenia, ponieważ ugotowałem ją w całości z kurczakiem. Możesz go użyć do smażenia, to kwestia gustu. Zupę można gotować bez smażenia, wkładając startą marchewkę natychmiast do bulionu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i dodaj marchewki. Smażyć mieszając na średnim ogniu przez 10 minut. Smażone marchewki nadadzą zupie piękny pomarańczowy kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij skórę ze schłodzonych ud, a następnie oddziel mięso od kości. Rozłóż go rękami na włókna. Możesz pokroić mięso nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    15 minut po ugotowaniu bulionu z ziemniakami i ryżem dodaj do niego smażoną marchewkę i mięso z kurczaka. Wsypać suche przyprawy - mam " do zup" i spróbować na sól. Mieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Następnie wyłącz ogień i pozwól zupie się zaparzyć. Podczas serwowania zupę można udekorować świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!

zamiast udek możesz użyć połowy małej tuszy kurczaka lub jej oddzielnych części: udka, skrzydła, szyjki.

to danie dobrze komponuje się z czarnym lub białym chlebem, a także własnymi krakersami.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy