skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę ryżową z kurczakiem? Najpierw ugotuj bulion. Jak gotować bulion? Wlej zimną wodę do rondla, włóż do niego obraną całą cebulę i udka z kurczaka. Umieść garnek na kuchence na średnim ogniu. Poczekaj, aż się zagotuje, usuń pianę, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Dodaj sól i gotuj uda, aż będą miękkie, 25 minut.
Krok 2:
Podczas gotowania bulionu przygotuj ziemniaki i ryż. Umyj ziemniaki, obierz i drobno pokrój na średnie kawałki. Włóż pokrojone ziemniaki do miski i przykryj zimną wodą, aby zapobiec brązowieniu.
Krok 3:
Ryż opłucz pod chłodną bieżącą wodą. Użyłam ryżu okrągło-czarnego, Nie gotowanego na parze, ponieważ okrągły ryż lepiej się gotuje. Opłucz go w trzech wodach, aż woda będzie czysta, a następnie spuść wodę.
Krok 4:
Gdy bulion będzie gotowy, wyjmij z niego cebulę i uda. Wlej ziemniaki i ryż do rondla, wymieszaj i zagotuj. Ponownie usuń piankę. Gotuj zupę na średnim ogniu przez 15 minut. W tym czasie ryż i ziemniaki prawie się ugotują.
Krok 5:
Podczas gotowania ziemniaków i ryżu przygotuj smażenie. Jak zrobić smażenie? Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Nie dodałem cebuli do smażenia, ponieważ ugotowałem ją w całości z kurczakiem. Możesz go użyć do smażenia, to kwestia gustu. Zupę można gotować bez smażenia, wkładając startą marchewkę natychmiast do bulionu.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i dodaj marchewki. Smażyć mieszając na średnim ogniu przez 10 minut. Smażone marchewki nadadzą zupie piękny pomarańczowy kolor.
Krok 7:
Zdejmij skórę ze schłodzonych ud, a następnie oddziel mięso od kości. Rozłóż go rękami na włókna. Możesz pokroić mięso nożem.
Krok 8:
15 minut po ugotowaniu bulionu z ziemniakami i ryżem dodaj do niego smażoną marchewkę i mięso z kurczaka. Wsypać suche przyprawy - mam " do zup" i spróbować na sól. Mieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Następnie wyłącz ogień i pozwól zupie się zaparzyć. Podczas serwowania zupę można udekorować świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!
zamiast udek możesz użyć połowy małej tuszy kurczaka lub jej oddzielnych części: udka, skrzydła, szyjki.
to danie dobrze komponuje się z czarnym lub białym chlebem, a także własnymi krakersami.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g