skład / składniki
metoda gotowania
W przypadku ciast kalinowych najpierw musisz zrobić ciasto drożdżowe. Istnieje wiele przepisów na ciasto, możesz użyć tego, który najbardziej Ci się podoba.
ciasto jest gotowe. Teraz możesz zacząć wypełniać. Włóż Kalinę do miski i pamiętaj o usunięciu soku. Dodaj cukier i mąkę do kaliny. Mieszać.
następnie rozwałkuj ciasto w kształt kiełbasy i pokrój na małe kawałki (Sochi) na paszteciki.
rozwałkuj pokrojone ciasto i umieść nadzienie kaliny na każdym kawałku.
teraz możesz wyrzeźbić nisze paszteciki. Mogą być wykonane w kształcie trójkątów.
placki Kalinowe układamy na blasze do pieczenia, którą wstępnie smarujemy olejem roślinnym.
przykryj placki ręcznikiem i odstaw na chwilę, około 40 minut.
po upływie terminu wysyłamy placki z kaliną do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut (do zrumienienia).
po wyjęciu placków z piekarnika polecam lekko spryskać je wodą i owinąć ręcznikiem. Wtedy będą delikatne i miękkie.
po 15 minutach możesz zacząć herbatę z ciastami!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Kalina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g