czekoladowe ciasto ziemniaczane
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, zetrzeć na drobnej tarce.
grubo posiekaj orzechy.
oddzielić żółtka od białek, zmielić z cukrem i kakao, dodać ziemniaki, cukier waniliowy, sodę i orzechy, dokładnie wymieszać.
ubij białka w mocną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.
włóż przygotowane ciasto do wysmarowanej olejem roślinnym formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 35-40 minut, gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem.
podczas serwowania pokroić w plasterki, ułożyć na talerzu, posypać kakao.
grubo posiekaj orzechy.
oddzielić żółtka od białek, zmielić z cukrem i kakao, dodać ziemniaki, cukier waniliowy, sodę i orzechy, dokładnie wymieszać.
ubij białka w mocną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.
włóż przygotowane ciasto do wysmarowanej olejem roślinnym formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 35-40 minut, gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem.
podczas serwowania pokroić w plasterki, ułożyć na talerzu, posypać kakao.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g