skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie ingradienty. Mąkę przesiać
Krok 2:
Mleko zagotować i schłodzić do 40C
Krok 3:
Z mleka, drożdży, cukru zrobić ciasto, dodając trochę mąki. Pozostaw w ciepłym miejscu, niech pasuje. Musi być koncentracja "jak naleśniki".
Krok 4:
Zalej rodzynki gorącą wodą, rozpuść margarynę.
Krok 5:
Rozbij jajka w głębokim naczyniu
Krok 6:
Ubij jajka
Krok 7:
Ciasto
Krok 8:
Ostrożnie wlej jajka do ciasta, ciągle mieszając
Krok 9:
Dodaj pozostałe produkty: margarynę, rodzynki, sól, z wyjątkiem mąki i oleju roślinnego.
Krok 10:
Dodajemy stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto, powinno być miękkie jak na pierogi.
Krok 11:
Teraz stopniowo wlewaj olej słonecznikowy i ugniataj, robimy to wszystko w pojemniku, po tym, jak ciasto zabierze cały olej, musisz dobrze zagnieść ciasto, posypując już mąkę na stole, aby się nie przykleiło. Ciasto powinno być miękkie. Umieścić w ciepłym miejscu, niech pasuje.
Krok 12:
Po około 1 godzinie, gdy ciasto jest dobrze dopasowane, musisz dobrze wymieszać. Możesz umieścić go ponownie, aby pasował, lub możesz go ułożyć w formy. Gdy ciasto pasuje do formy, posmaruj żółtkiem i udekoruj. Wypełniamy formularz ciastem 2/3. Pozostało jedno jajko, aby nasmarować wierzch paska. Wkładamy do piekarnika na 20-30 m. upewniamy się, że się nie pali. Gotowość Wielkanocy sprawdzamy cienkim drewnianym patyczkiem. Dobrze nasmaruj formę solą.olejkiem, inaczej Wielkanoc z niego nie wypadnie.
Krok 13:
Piec 20-30 min. Pasca jest pyszna! Ciasto jest łatwe w obsłudze! Jeść, smarując olejem
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g