Pasca prosta z rodzynkami

nie kupuj tego samego paska w sklepie, lepiej zrób to sam! Jeden z najłatwiejszych przepisów na zrobienie dla mnie pasca!
KsyunczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 13 % 9 g
węglowodany 74 % 50 g
322 kcal
IG: 2 / 8 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie ingradienty. Mąkę przesiać

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mleko zagotować i schłodzić do 40C

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z mleka, drożdży, cukru zrobić ciasto, dodając trochę mąki. Pozostaw w ciepłym miejscu, niech pasuje. Musi być koncentracja "jak naleśniki".

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zalej rodzynki gorącą wodą, rozpuść margarynę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij jajka w głębokim naczyniu

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij jajka

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie wlej jajka do ciasta, ciągle mieszając

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pozostałe produkty: margarynę, rodzynki, sól, z wyjątkiem mąki i oleju roślinnego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodajemy stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto, powinno być miękkie jak na pierogi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz stopniowo wlewaj olej słonecznikowy i ugniataj, robimy to wszystko w pojemniku, po tym, jak ciasto zabierze cały olej, musisz dobrze zagnieść ciasto, posypując już mąkę na stole, aby się nie przykleiło. Ciasto powinno być miękkie. Umieścić w ciepłym miejscu, niech pasuje.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po około 1 godzinie, gdy ciasto jest dobrze dopasowane, musisz dobrze wymieszać. Możesz umieścić go ponownie, aby pasował, lub możesz go ułożyć w formy. Gdy ciasto pasuje do formy, posmaruj żółtkiem i udekoruj. Wypełniamy formularz ciastem 2/3. Pozostało jedno jajko, aby nasmarować wierzch paska. Wkładamy do piekarnika na 20-30 m. upewniamy się, że się nie pali. Gotowość Wielkanocy sprawdzamy cienkim drewnianym patyczkiem. Dobrze nasmaruj formę solą.olejkiem, inaczej Wielkanoc z niego nie wypadnie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piec 20-30 min. Pasca jest pyszna! Ciasto jest łatwe w obsłudze! Jeść, smarując olejem

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy