skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ciasto: rozpuść tłuszcz wieprzowy, dodaj sól do gorącej wody, wrzuć wszystko do mąki, zagniatając ciasto.
mieszaj ciasto, aż pojawią się bąbelki i usuniesz lepkość. Ciasto w folii spożywczej i pozostawić na pół godziny.
nadzienie: drobno posiekaną cebulę podsmażyć na Rast.oleju, dodać mięso mielone, dodać ogień, usmażyć mięso. Sól, przyprawy, szczypiorek, oliwki, bulion. Wymieszaj wszystko, ostudź i włóż do lodówki.
dodaj posiekane jajka na twardo do nadzienia.
rozwałkuj ciasto na suchym stole bez mąki o grubości 2-3 mm. Wytnij koła o pożądanym rozmiarze, złóż w stos, przykryj folią.
umieść nadzienie na kółku, posmaruj krawędzie wodą, ściśnij merezhką.
posmaruj empanady żółtkiem z wodą, piec 12-15 minut w temperaturze 230 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g