skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Kładziemy ciasto. Aktywuj drożdże w ciepłym mleku.
wlej aktywowane drożdże do miski, dodaj przesianą mąkę (1.5 szklanki) i ostrożnie przenieś. Miskę z folią spożywczą, umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto powinno wzrosnąć dwa do trzech razy.
2. Oddziel białka od żółtek.
3. Ubij żółtka z cukrem i wanilią. Dodaj stopione masło (temperatura pokojowa) i jeszcze raz ubij, aż się połączy.
4. Ciasto włożyć do masy żółtkowej i mieszać, aż będzie gładkie.
5. Ubij białka w lekką pianę i dodaj do ciasta. Wprowadź pozostałą mąkę.
rozłóż ciasto na powierzchni roboczej. Ugniataj ręcznie, aż stanie się gładka, elastyczna i nie przykleja się do dłoni.
6. Nasmaruj głęboką miskę oliwą z oliwek i włóż do niej ciasto, dokręć folią spożywczą, umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
7. Suszone wiśnie moczyć przez 30 minut w ciepłej wodzie. Następnie odcedź, osusz ręcznikami papierowymi.
8. Dodaj przygotowane wiśnie do ciasta, wymieszaj i ponownie umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na 1 godzinę).
9. Nasmaruj formy olejem. Włóż ciasto do foremek na 1/3 wysokości, przykryj folią i włóż na ciepło do wyrośnięcia.
10. Rozgrzej piekarnik do 180ºC i piecz – 30-35 minut na złoty kolor. Skup się na swoim piekarniku!
wyciągnij ciasta, przykryj ręcznikiem i pozwól mu trochę ostygnąć. Następnie wyjmij z form i ostudź na ruszcie.
11. Glazura.
wlej białko do miski i dodaj cukier, włóż do gorącej łaźni wodnej i ubij mikserem z małą prędkością, aż zgęstnieje i ogrzeje. Po wyjęciu miski z wanny i zwiększeniu prędkości miksera, ubij na sztywne i błyszczące szczyty.
12. Posyp polewą ciasta i posyp posypką do ciasta.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g