babeczki z twarogiem na kefirze

pyszne babeczki o najdelikatniejszej konsystencji są idealne do kawy i herbaty. Nie potrafię nawet nazwać jedzenia smaczniejszym niż babeczki z twarogiem. Są dobre i tak po prostu, do kawy i jako deser. Gdyby nie dieta, cały czas jadłabym babeczki z twarogiem. Dodałbym do nich owoce, czekoladę, orzechy i inne ulubione wypełniacze. Jeśli lubisz babeczki tak samo jak ja-wypróbuj mój przepis kulinarny. Ale na początek zaopatrz się w specjalne foremki do babeczek lub małych babeczek.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 28 % 14 g
węglowodany 56 % 28 g
264 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec babeczki twarogowe na kefirze? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw robię farsz. Oczywiście nadzieniem w babeczkach będzie twaróg. Należy go zmielić na dużym sicie i wymieszać z wanilią i cukrem. Nadzienie należy dokładnie wymieszać, aby twaróg zamienił się w kremową masę. Zawsze dodaję wanilię do nadzienia, ale to kwestia gustu. Najważniejsze, żeby nie przesadzić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odłóż wypełnienie na bok. Teraz przystępuję do testu. Przesiej mąkę i natychmiast dodaj proszek do pieczenia. Następnie rozbijam jajko, pocieram je cukrem i ciągle mieszając dodaję masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli nie ma pod ręką oleju roślinnego, to rozpuszczam masło i dodaję do jajka z cukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy masa jajeczna stała się jednorodna – dodaję kefir i ciągle mieszając wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao w proszku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z wyprzedzeniem (10-20 minut) rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Teraz ciasto można ułożyć w foremkach i ułożyć na wierzchu nadzienie twarogowe. Nie radzę wylewać całego ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlewam połowę do foremek, a następnie rozprowadzam nadzienie z twarogu i wylewam pozostałą połowę ciasta na wierzch.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Formy najlepiej wypełnić w dwóch trzecich, gdy ciasto wzrośnie. Umieść formy w rozgrzanym piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po pół godzinie babeczki można wyjąć z piekarnika i zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie na wierzchu lub posypać babeczki cukrem pudrem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź pod uwagę czas i temperaturę pieczenia w przybliżeniu, skup się na piekarniku. Smacznego!

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy