skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec babeczki twarogowe na kefirze? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Najpierw robię farsz. Oczywiście nadzieniem w babeczkach będzie twaróg. Należy go zmielić na dużym sicie i wymieszać z wanilią i cukrem. Nadzienie należy dokładnie wymieszać, aby twaróg zamienił się w kremową masę. Zawsze dodaję wanilię do nadzienia, ale to kwestia gustu. Najważniejsze, żeby nie przesadzić.
Krok 3:
Odłóż wypełnienie na bok. Teraz przystępuję do testu. Przesiej mąkę i natychmiast dodaj proszek do pieczenia. Następnie rozbijam jajko, pocieram je cukrem i ciągle mieszając dodaję masło.
Krok 4:
Jeśli nie ma pod ręką oleju roślinnego, to rozpuszczam masło i dodaję do jajka z cukrem.
Krok 5:
Gdy masa jajeczna stała się jednorodna – dodaję kefir i ciągle mieszając wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao w proszku.
Krok 6:
Z wyprzedzeniem (10-20 minut) rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Teraz ciasto można ułożyć w foremkach i ułożyć na wierzchu nadzienie twarogowe. Nie radzę wylewać całego ciasta.
Krok 7:
Wlewam połowę do foremek, a następnie rozprowadzam nadzienie z twarogu i wylewam pozostałą połowę ciasta na wierzch.
Krok 8:
Formy najlepiej wypełnić w dwóch trzecich, gdy ciasto wzrośnie. Umieść formy w rozgrzanym piekarniku.
Krok 9:
Po pół godzinie babeczki można wyjąć z piekarnika i zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie na wierzchu lub posypać babeczki cukrem pudrem.
Krok 10:
Weź pod uwagę czas i temperaturę pieczenia w przybliżeniu, skup się na piekarniku. Smacznego!
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g