ciasto ze świeżo mrożonym gromadnikiem i cebulą na drożdżach

przepyszne i pyszne ciasto stanie się Twoim rodzinnym ulubieńcem!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 8 g
tłuszcze 23 % 8 g
węglowodany 54 % 19 g
177 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Drożdże, cukier, woda przegotowana, olej słonecznikowy, świeżo mrożony gromadnik, cebula, sól, pieprz - wszystko, czego potrzebujemy do przygotowania ciasta gromadnika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Woda, mąka drożdże, sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść ciasto i umieścić w ciepłym miejscu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Tryb łuk pierścienie lub półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Patroszymy gromadnik, usuwamy jego grzbiet.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na blasze do pieczenia, nasmarowanej olejem, rozprowadzamy pierwszą warstwę ciasta, a następnie na niej ryby, po posoleniu i pieprzu, cebulę i zamykamy drugą warstwą ciasta, robimy dziurę w środku i smarujemy jajkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

ciasto gromadnikowe to bardzo smaczny przykład niesłodzonego ciasta, które ma wartość nie tylko i nie tyle jako przekąska na herbatę, ale przede wszystkim jako kompletny posiłek. Jest dość podobny do słynnego syberyjskiego Rybnika, ale tam ryba jest pieczona w cieście w całości, tutaj przepis kulinarny jest nieco inny.
prawie najważniejszą rzeczą w przygotowaniu jest prawidłowe wypatroszenie gromadnika. Bardzo ważne jest, aby usunąć jej grzbiet. Każda gospodyni ma na to inny sposób. Osobiście obcinam ogon i głowę nożyczkami, przecinam brzuch nożem i rozkładając gromadnik na desce, ostrożnie usuwam kręgosłup. Z wody, mąki i drożdży zagnieść ciasto. Niech wzrośnie dwa razy w upale. Sól i pieprz gromadnik, pokrój cebulę, a następnie podziel ciasto na dwie części, z których jedną zdefiniuj w naczyniu do pieczenia. Na wierzch z rybą i cebulą i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Upewnij się, że krawędzie są dokładnie ściśnięte, a następnie zrób mały otwór w środku (jest to konieczne, aby para wydostała się). Piec około godziny.
bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Gromadnik - 113   kcal/100g

Podobne przepisy